Comuniunea de credinţă şi de limbă care uneşte Dieceza de Chişinău şi Dieceza de Iaşi, precum şi rădăcinile ieşene ale păstorului Diecezei de Chişinău au stat la baza participării episcopului Anton Coşa la serbările prilejuite de hramul Diecezei de Iaşi şi de încoronarea icoanei Maicii Domnului de la Cacica, o copie a icoanei Preasfintei Fecioare de la Częstochowa, care au avut în localitatea bucovineană Cacica la 14 şi 15 august 2014.

Sărbătoarea a fost prilejuită de împlinirea a 110 ani de la consacrarea bisericii din localitate Cacica în care locuieşte o numeroasă comunitate catolică poloneză, biserică ce a fost proclamată şi sanctuar diecezan şi are titlul de „basilica minor”. Sărbătoarea a început în ziua de 14 august, la ea, pe lângă păstorul Diecezei de Iaşi, PS Petru Gherghel, şi episcopul auxiliar, PS Aurel Percă, participând şi o serie de ierarhi din România (PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, şi PS József Tamás, episcop auxiliar de Alba Iulia) Republica Moldova (PS Anton Coşa) şi Polonia (PS Stanisław Nowak, episcop de Częstochowa şi pr. Roman Majewski, OSPPE, prior al sanctuarului marian din Częstochowa). Pe lângă mulţimea numeroasă de credincioşi, veniţi din toate parohiile Diecezei de Iaşi, şi nu numai, la sărbătoarea Maicii Domnului de la Cacica au venit seminariştii de la toate seminariile Episcopiei de Iaşi, precum şi câte un preot din fiecare dintre cele peste 130 de parohii.

Ziua de 14 august a fost dedicată pregătirii spirituale pentru celebrarea solemnităţii Adormirii Maicii Domnului, care a avut loc a doua zi, 15 august. După cele cinci liturghii matinale (în limbile polonă, maghiară, germană şi cea greco-catolică), la ora 10.45 a fost inaugurată piaţa „Sfântul Ioan Paul al II-lea” din faţa bazilicii, iar la ora 11.00 a început Liturghia pontificală, prezidată de PS Petru Gherghel, alături de care au concelebrat cei patru episcopi oaspeţi şi preoţii prezenţi la Cacica. Liturghia a început cu ritualul încoronării icoanei Maicii Domnului, iar la sfârşitul ei episcopii prezenţi au adresat pelerinilor câte un cuvânt de salut.

În seara aceleeaşi zile, păstorul Diecezei de Chişinău a participat, alături de ceilalţi episcopi, la hramul catedralei „Adormirea Maicii Domnului” din Iaşi.