La Roma, la invitaţia cardinalului Angelo Bagnasco, preşedintele Conferinţei Episcopale Italiene şi vicepreşedinte al CCEE, în Domus Pacis, între 2-4 octombrie 2014, a avut loc sesiunea Adunării Plenare a CCEE, la care a participat şi păstorul Diecezei de Chişinău, PS Anton Coşa.

În centrul lucrărilor adunării plenare din toamna acestui an s-a aflat familia, tema centrală şi a Sinodului extraordinar al episcopilor care şi-a deschis lucrările la Roma la 5 octombrie.

Adunarea CCEE a avut drept temă „Familia şi viitorul Europei”, deschiderea lucrărilor având loc joi, 2 octombrie 2014. Discuţiile principale s-au referit la tema familiei, în special: instituţia familiei, criza familiei şi problemele ei în Europa contemporană, reflecţia sfântului Ioan Paul al II-lea despre familie, sfidările pastorale şi posibilităţile canonice privitoare la căsătorie. În timpul sesiunii CCEE nu a fost trecută cu vederea nici situaţia politică din Europa.

Cu ocazia Adunării Plenare a CCEE, episcopii prezenţi s-au întâlnit cu Sfântul Părinte Papa Francisc. Întâlnirea a avut loc vineri, 3 octombrie. În cadrul întâlnirii urmaşului lui Petru cu participanţii la această adunare, episcopul de Chişinău a avut posibilitatea să-l salute personal pe suveranul pontif, de la care a cerut binecuvântarea apostolică pentru Dieceza de Chişinău, pentru noul An Pastoral care se va deschide la 25 octombrie 2014 la Chişinău, precum şi pentru evenimentele care urmează să aibă loc în Episcopia de Chişinău începând din această toamnă.

Dieceza de Chişinău face parte din CCEE începând cu anul 2007, an în care, între 2-7 octombrie, la Fatima (Portugalia), în sanctuarul sfintei Fecioare din această localitate, s-au ţinut lucrările Adunării Plenare ordinare a CCEE, la care a participat şi PS Anton Coşa.