Populația Moldovei trăiește o perioadă dificilă din cauza a ceea ce se întâmplă în lume, iar dificultățile sunt mai ales de ordin economic, astfel încât familiile care deja suferă sunt supuse unei situații și mai complicate. Credincioșii din parohii trec și ei prin aceste greutăți.
În spiritul Adventului și al drumului sinodal, urmând principiul de a nu lăsa pe nimeni în singurătate, episcopul Anton Coșa i-a îndemnat pe parohi să reflecteze asupra modului în care, ca Biserică, este posibil să fim aproape de credincioșii aflați în dificultate, să le înțelegem concret nevoile și să evaluăm împreună cum să le oferim ajutor.
Spiritul Adventului este, de asemenea, unul al carității și al grijii față de săraci, care sunt bătrânii și familiile din parohii, bolnavii ce nu-și pot cumpăra medicamente sau care nu pot face față costurilor ridicate ale gazului sau electricității. Sunt unii care cer să fie sprijiniți în achiziționarea de lemne pentru a se încălzi.
Dieceza, la îndemnul episcopului, a promovat un proiect financiar cu un fond de ajutorare, pus la dispoziția parohiilor pentru ca acestea să poată sluji săracilor. În același timp, există speranța că se va naște o mișcare de solidaritate și de ajutor și în cadrul parohiilor.
Vizita pastorală, care a avut loc deja în șase parohii din dieceză, i-a oferit episcopului ocazia de a fi martor la situații dificile, mai ales intrând în casele bolnavilor sau ascultându-i pe laicii din Consiliile pastorale și pe membrii „Caritas” parohiale. Prin urmare, a venit și îndemnul adresat parohiilor de a trăi un Advent special și, mai ales, cu o mai mare atenție față de omul suferind.
Papa Francisc vorbește despre „săracul de alături”, iar parohii, care își cunosc bine credincioșii și toate nevoile lor, vor ști să bată la aceste uși și să ofere un Advent special.
C. L.