La 27 august 2022, la Râbnița va fi celebrată Ziua Diecezană a Tinerilor, o tradiție care, după o pauză cauzată de pandemie, revine în sfârșit, adunând toți adolescenții și tinerii din Dieceza de Chișinău.
 
Episcopul, conștient de importanța evenimentului și pentru a implica mai mulți tineri, a dorit să le transmită o scrisoare, simplă și în același timp plină de iubire părintească, invitându-i personal să nu lipsească de la întâlnirea de la Râbnița.
 
Scrisoarea episcopului este un îndemn de a trăi împreună un autentic drum eclezial, în care tinerii trebuie să-și asume un rol și să îndeplinească o misiune.
 
Păstorul diecezei noastre își începe scrisoarea cu o expresie părintească și plină de semnificații: „Vă scriu această scrisoare pentru a vă spune cât de bucuros sunt pentru faptul că sâmbătă, 27 august, vom putea celebra din nou Ziua Diecezană a Tinerilor”. În încheierea scrisorii, episcopul revine la conceptul de paternitate ca dar oferit tinerilor pentru a putea merge împreună: „Îmi închei scrisoarea sperând că, într-un mod sau altul, va ajunge la toată lumea și că nu doar că o veți citi, dar o veți și lua în considerare”.
 
Este necesar ca tinerii să se simtă iubiți de Biserică, a continuat episcopul: „Vă invit pe toți să fiți prezenți, chiar lăsând deoparte alte angajamente și crezând că tinerii din dieceză au nevoie să fie „făcuți rodnici” de un spirit nou. Vă pot spune deja că în programul pastoral pentru anul viitor temei tineretului îi va fi acordată o atenție deosebită, alături de vocații și familie”.
 
Sărbătoarea este programată la Râbnița, unde dimineața, cu întâlnire la intrarea în localitate, va începe, în rugăciune, „drumul marian” al tinerilor spre parohie, purtând în procesiune icoana Maicii Domnului și Sfânta Cruce. Va fi o zi trăită în conformitate cu tema Zilei Mondiale a Tinerilor, dorită de Papa Francisc în vederea pregătirii întâlnirii mondiale care va avea loc anul viitor la Lisabona: „Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă” (Lc 1,39).

C. L.

Textul integral al scrisorii:

Dragi tineri,
vă scriu această scrisoare pentru a vă spune cât de bucuros sunt pentru faptul că sâmbătă, 27 august, vom putea celebra din nou Ziua Diecezană a Tinerilor, care va avea loc la Râbnița.
Într-adevăr, ne vom reîntâlni după o pauză de trei ani cauzată de pandemie, și de aceea am dorit să preced întâlnirea cu această scrisoare a mea, pe care o adresez fiecăruia dintre voi, nu numai pentru a vă transmite bucuria de a trăi evenimentul care se apropie, ci și pentru a vă spune că vă aștept pe toți. Vă rog să nu lipsească niciunul dintre voi!
Așa cum am menționat, Ziua Diecezană a Tinerilor din acest an va avea loc în Parohia „Sfântul Iosif” din Râbnița, și-i mulțumesc părintelui Tadeusz pentru disponibilitate, la fel cum le mulțumesc noilor membri ai Comisiei pentru Copii și Tineret: părintele Sergio, părintele Gabriel și sora Mihaela.
Iată câteva informații importante despre această întâlnire.
Ne vom întâlni cu toții la ora 930 în parcarea de la intrarea în Râbnița, de unde va începe „pelerinajul marian”, care, în rugăciune, ne va conduce la parohie. „Pelerinaj marian”, pentru că în aceeași sâmbătă, va fi adusă la Râbnița icoana Maicii Domnului de la Częstochowa, care se află în biserica din Tiraspol, și împreună ne vom mărturisi credința, purtând-o în procesiune până la biserica parohială din Râbnița. Astfel, vom fi în ton cu tema Zilei Mondiale a Tineretului, dorită de Papa Francisc ca pregătire pentru întâlnirea mondială care va avea loc anul viitor la Lisabona: „Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă” (Lc 1,39). Va fi un drum de rugăciune și laudă aduse Domnului.
Odată ajunși la parohie, va urma un moment de venerare a Fecioarei Maria, după care vom celebra sfânta Liturghie. În jurul altarului Domnului vom trăi ascultarea cuvântului și darul prezenței sale, care hrănește și întărește credința noastră. De asemenea, cei care doresc, vor avea ocazia să primească iertarea păcatelor prin sacramentul Reconcilierii.
După liturghie va urma prânzul, care se dorește a fi un moment de împărtășire, pentru a fi și mai mult „o inimă și un suflet”.
După amiază ne vom continua rugăciunea, dar și „dialogul și ascultarea”, pentru ca drumul sinodal să continue să fie un motiv de reflecție și de creștere comună pentru tineri, atât în viața parohiilor, cât și în realitatea diecezană. Vom asculta mărturii, ne vom ruga și vom cânta, vom prezenta momente artistice care să mărturisească apropierea noastră de Isus și de Mama sa, ne vom uni într-un singur cor ce laudă și preamărește prezența lui Isus în mijlocul nostru. Ziua este programată să se încheie în jurul orei 1600.
Vă invit pe toți să fiți prezenți, chiar lăsând deoparte alte angajamente și crezând că tinerii din dieceză au nevoie să fie „făcuți rodnici” de un spirit nou. Vă pot spune deja că în programul pastoral pentru anul viitor temei tineretului îi va fi acordată o atenție deosebită, alături de vocații și familie.
Comisia diecezană care îl ajută pe episcop în toate activitățile ce-i privesc pe tineri va lua imediat legătura cu parohii pentru a obține lista celor care vor fi prezenți, pentru a transmite procedurile de intrare pe teritoriul Transnistriei și tot ceea ce este necesar ca totul să meargă bine.
Invitația de participare se adresează tinerilor de la 14 ani în sus, dar nu mai mult de 30 de ani.
Îmi închei scrisoarea sperând că, într-un mod sau altul, va ajunge la toată lumea și că nu doar că o veți citi, dar o veți și lua în considerare. Fie ca Maica Domnului să ne ajute să facem din această zi specială o adevărată zi de credință și bucurie creștină.
Pe curând!