Un interviu cu Giuseppe Lodeserto, expert italian invitat la atelierul pastoral „Tinerii, evanghelizarea și rețele sociale”, organizat de către Decanul de Centru, la Centrul Fides.

 
Giuseppe Lodeserto este angajat al Ministerului de Interne al Italiei, în sectorul Poliției IT, specializat în cyberbullying, pornografie infantilă și fraudă bancară telematică. De asemenea, colaborează cu Oficiul pentru Comunicații Sociale al Arhiepiscopiei de Lecce.
 
Pe scurt, ce mesaj le veți aduce participanților la atelierul pastoral?
 
Este întotdeauna interesant pentru mine să întâlnesc tineri moldoveni care sunt dispuși să dialogheze pe o temă atât de importantă și răspândită, dar care ascunde capcane și pericole în ea, de care trebuie să se poată apăra. Internetul și rețelele sociale pot fi un instrument excelent pentru evanghelizarea, dialogul, întâlnirea și atingerea chiar și a celor aflați la depărtare. Dar internetul are și un conținut de mesaje care nu au nicio legătură cu credința și generează adesea daune de tot felul în conștiința tinerilor. Voi spune în mod clar tinerilor să nu fie fascinați de internet, ci să știe să-l folosească cu responsabilitate și spirit critic.
 
Ce credeți, în calitate de expert, despre utilizarea internetului în parohii?
 
Fiecare parohie ar trebui să ia în considerare utilizarea rețelelor de socializare, dar luând în considerare următoarele aspecte: alegerea trebuie împărtășită consiliului pastoral parohial, deoarece este o chestiune de instrumente pastorale, necesită angajamentul constant al laicilor și nu numai buna intenție a preotului paroh, este necesar să actualizăm paginile sociale pe care parohia alege să fie prezentă, să folosim un dialog simplu și cuvinte ușoare, deoarece cititorul trebuie să înțeleagă ce este scris.
 
Cum să te aperi de lucrurile rele de pe Internet?
 
Prima apărare pe Internet este responsabilitatea cuiva, pentru că în spatele ecranului din fața noastră există lucruri rele, care în fiecare zi sunt în căutarea victimelor nevinovate. Lucrez pentru apărarea tinerilor, dar, în unele cazuri, și a femeilor adulte, de subiecți care folosesc internetul pentru violență. Acesta este motivul pentru care îi sfătuiesc pe părinți să vegheze și să nu-și lase copiii prea mult timp în fața computerului, și îi sfătuiesc mereu pe tineri să împărtășească ceea ce fac pe Internet cu prietenii lor. Nu este necesar să transformăm calculatorul într-o cameră în care să te închizi pentru a trăi în singurătate absolută.
 
Există loc pentru Evanghelie pe Internet?
 
Evanghelia este prezentă pe Internet și acest lucru este demonstrat de faptul că există multe moduri în care site-urile, portalurile și paginile sociale transmit mesaje de credință, mărturii ale vieții creștine, până la răspândirea cuvântului lui Dumnezeu și momente de rugăciune. Trebuie să continuăm pe această cale, îmbunătățind calitatea și acționând cu o competență mai mare.
 
Cum să aducem liturghia în casele credincioșilor?
 
Un Radio/TV online în parohie este întotdeauna o alegere excelentă, sau chiar se pot transmite liturghiile prin canalul YouTube, cum am aflat că face Catedrala „Providența Divină”. Acest lucru trebuie pentru a ajunge chiar și la un singur om, deși nu va fi niciodată unul, deoarece în timp interesul crește. Toate acestea nu au un cost ridicat, necesită bunăvoință, puțin timp, dragoste pentru credincioși și, mai ales, nu trebuie să vă fie frică să fiți văzuți sau discutați. Papa Francisc spune așa: „Trebuie să ajungeți la cei aflați departe”. Prin intermediul Internetului este posibil.