Ca în fiecare comunitate catolică din Dieceza de Chişinău, şi în Parohia „Providenţa Divină” (Catedrală) din Chişinău, evenimentele şi celebrările liturgice legate de Sărbătoarea Crăciunului au avut o semnificaţie aparte în acest an, când invitaţia la re-autentificare a credinţei personale şi comunitare se regăseşte în toate iniţiativele comunitare şi diecezane.

 

Deja în ajunul Crăciunului, pe 23 decembrie, în Catedrala din Chişinău a avut loc un Concert de colinde, pregătit de corul Catedralei condus de Regina Nakranicinaia, acompaniat de celebra organistă Anna Streza şi Iulia Plotnikova (vioară şi voce). Concertul a inclus un buchet de colinde din repertoriul internaţional, spre înălţarea sufletească nu doar a credincioşilor catolici dar şi a atâtor alţi invitaţi veniţi să întâmpine Naşterea Mântuitorului.

 

Sf. Liturghie solemnă din Noaptea Sfântă a fost celebrată de Preasfinţitul Anton Coşa, concelebrînd, de asemenea, Mons. Benone Farcaş, vicar general, pr. Vasile Cohanovschi şi pr. Roman Popravka, parohul comunităţii greco-catolice. La Sf. Liturghie a participat o mare mulţime de credincioşi, alături de care au luat parte şi reprezentaţi ai Corpului Diplomatic acreditaţi la Chişinău. Sf. Liturghie a fost transmisă în direct, integral sau parţial de mai multe posturi naţionale de radio şi televiziune din R. Moldova.

 

După Sf. Liturghie, credincioşii şi-au oferit unul altuia tradiţionalele oplatki, semn al comuniunii şi speranţei. De adăugat că în spiritul carităţii comunitare, în ajunul Crăciunului au fost distribuite celor nevoiaşi pachete alimentare, rod al acţiunilor Caritasului parohial în perioada Adventului. De asemenea în Sărbătoarea Pruncilor Nevinovaţi (28 decembrie) copiii din parohia „Providenţa Divină” au prezentat o scenetă de Crăciun, pregătită sub îndrumarea pr. Vasile Cohanovschi.