În perioada 13-16 noiembrie 2023, clerul Diecezei de Chișinău va fi angrenat în exercițiile spirituale desfășurate anuale. Într-adevăr, alături de episcop, toți preoții se vor afla la centrul „Fides” din Chișinău. 
 
Vor fi zile de rugăciune și tăcere, coordonate de un preot italian, Mons. Pierino Liquori, care va prezida meditațiile și va însoți parcursul spiritual al preoților ce vor beneficia de îndrumarea sa. 
 
Exercițiile spirituale reprezintă un moment important în viața preotului, care este chemat să se oprească din toate activitățile legate de slujirea sa și, într-un alt loc decât cel în care trăiește de obicei, să experimenteze o unire intimă cu Dumnezeu, făcută prin ascultarea Cuvântului, meditație, contemplație și mai ales tăcere. 
 
Participanții vor fi cazați la centrul „Fides”, care în acele zile își va suspenda activitățile ordinare pentru a-i găzdui pe preoți într-o atmosferă de liniște și respect pentru regulile prevăzute pentru desfășurarea exercițiilor spirituale. 
 
Alături de preoți va fi și episcopul de Chișinău, care consideră această întrerupere a angajamentelor pastorale și de cufundare în tăcerea meditației și reflecției personale un dar extraordinar din partea lui Dumnezeu pentru bunăstarea spirituală a fiecărui preot. 
 
Perioada exercițiilor spirituale va fi punctat de rugăciune, de ascultarea cuvântului lui Dumnezeu și a meditațiilor predicatorului, de reflecție personală și de dialog spiritual. 
 
„Regenerați în viața lor spirituală, preoții se vor întoarce la slujirea pastorală cu mai mult entuziasm”, a comentat episcopul Anton Coșa.

C. L.

Foto: Arhivă