În perioada 14-25 aprilie, în două parohii ale diecezei noastre se organizează Exerciţii Spirituale pentru laici. După ce anul trecut au fost organizate în parohia Râbniţa, anul acesta la invitaţia Episcopului, din 14 aprilie până în data de 19 aprilie, exerciţiile s-au desfăşurat la Rîbniţa, iar în perioada 22-25 aprilie – la Chişinău. Acest buchet de exerciţii spirituale este moderat de către Sora Margareta Valappil şi Pr. Manfred Huber. Exerciţiile spirituale reprezintă o perioadă deosebită în viaţa fiecărui credincios, deoarece îngrijirea sufletului este la fel de necesară precum şi grija pentru trup şi raţiune. Astfel, în cadrul exerciţiilor sprituale, creştinii meditează asupra Cuvântului Domnului, participă la Adoraţia lui Isus Euharisticul în Sf. Sacrament, rugăciune intensă şi Sf. Liturghie zilnică. Pe perioada acestui ciclu de exerciţii spirituale, după o pregătire corespunzătoarea, credincioşii vor putea primi Taina Reconcilierii (Sf. Spovadă) iar la final Indulgenţa plenară (iertarea pedepselor pentru păcatele săvârşite).

Anul acesta, acest ciclu de Exerciţii spirituale ţinute de către Sr. Margareta Valappil, includ un aspect caracteristic mişcării carismatice, în special anumite momente de reflecţie şi contemplare însoţite de un acompaniament muzical specific şi adaptat momentelor. Un loc important pe parcursul reculegerii o are rugăciunea inimii, Adoraţia Euharistică şi Sf. Liturghie. Astfel, Exerciţiile Spirituale se încep odată cu Liturghia Euharistică de seară, după care are loc pe parcursul întregii zile, de dimineaţă până seara.

În Chişinău, aceste exerciţii se vor desfăşura în Parohia ”Providenţa Divină” (Catedrală).

Sora Margareta este originară din India. În 1962 a primit primele jurăminte monahale, iar din primii ani ai misiunii sale calugăreşti, Providenţa Divină a îndreptat-o în Germania, unde a făcut studii şi a muncit ca asistentă medicală în diferite spitale, fiind trimisă de către congregaţia religioasă din care face parte. Anul 1989 a fost unul de răscruce pentru Sora Margareta, o boală neaşteptată făcând-o indisponibilă pentru activitatea medicală pe care o practica în spitale. Prin suferinţa sa, sora Margarita a deschis un nou drum de slujire, încredinţându-i lui Dumnezeu jertfa misiunii sale carismatice. Întoarcerea sa în India şi întâlnirea cu pr. Metiu Naicomparabil din Congregaţia Sf. Vincenţiu de Paul au făcut-o să înţeleagă că Dumnezeu are cu dânsa acelaşi plan: a vesti Cuvântul lui Dumnezeu în toată Europa, Taumaturg care vindecă bolile sufleteşti, dar şi cele trupeşti. Primind darul vindecării a experimentat numeroase cazuri în care predica Evangheliei a produs vindecarea de boli fizice şi psihice, dar şi de patimi. Misiunea sr. Margarita se desfăşoară constant prin cursuri de reculegeri spirituale ţinute atât în Germania, cât şi în Danemarca, Elveţia, Franţa, Suedia, Austria, Slovenia, Ungaria, România, Ucraina, Rusia, Belorusia, dar şi pe continentul african şi SUA.

Diacon Edgar Vulpe