Luni, 1 iulie, au început exercițiile spirituale pentru ministranții din Dieceza de Chișinău, care se vor încheia duminică, 7 iulie. Asemenea exerciții spirituale sunt organizate anual din anul 2010.

Exercițiile sunt organizate de Pr. Krzysztof Plonka, alături de patru seminariști de la Seminarul din Katowice, Polonia, și ministrantul-superior din Bălți, și au loc la sediul Fundației de Binefacere „Casa Providenței” din Chișinău. La ele participă 24 de ministranți cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani, din diferite colțuri ale diecezei noastre.

Scopul principal al exercițiilor spirituale îl constituie aprofundarea rugăciunii personale în baza propunerii Sfântului Părinte, numită „Rugăciunea celor cinci degete”. Această rugăciune a fost scrisă de Papa Francisc încă în perioada când era Arhiepiscop de Buenos Aires. Sfântul Părinte a propus ca privind în palmă, fiecarui deget să-i fie atribuită o simbolistică aparte. Astfel, ținând degetul arătător ne rugăm pentru cei apropiați, ținând degetul arătător pentru învățători și preoți, ținând degetul mijlociu pentru guvernanții statului, ținând degetul inelar pentru cei bolnavi și pentru familii, și ținând degetul mic pentru propria persoană.

Programul exercițiilor este, de asemenea, completat cu diverse activități sportive și educative, și desigur cu rugăciunea obligatorie de dimineață și participarea zilnică la Sfânta Liturghie.

Vladislav Lavschii