În Decretul privind slujirea și viața preoțească „Presbyterorum ordinis”, părinții Conciliului al II-lea din Vatican, menționează că „pentru a-și putea trăi mai intens unirea cu Cristos în toate împrejurările vieții, preoții, în afară de exercitarea conștientă a slujirii lor, dispun de mijloace comune sau specifice, noi și vechi, pe care Duhul Sfânt nu a încetat niciodată să le suscite în poporul lui Dumnezeu și pe care Biserica le recomandă pentru sfințirea membrilor săi, ba chiar uneori le poruncește” (nr. 18). Chiar dacă nu face referință explicită la exercițiile spirituale, decretul le subînțelege atunci când spune că preoții „trebuie să-și rezerve cu plăcere timp pentru reculegerea spirituală” (nr. 18). Tocmai plecând de la acest deziderat indicat de Conciliul al II-lea din Vatican, an de an, păstorii comunităților catolice din Dieceza de Chișinău se adună pentru a se reculege, intrând astfel mai adânc în misterul lui Cristos.

Și anul acesta au fost organizate astfel de exerciții spirituale, acestea fiind ținute de un fiu al diecezei noastre, actualmente păstorul Diecezei de Kiev-Jitomir în Ucraina, arhiepiscopul Petru Malciuk, invitat de episcopul Anton Coșa să împărtășească din tezaurul său spiritual bogăția talanților pe care i-a primit de la Duhul Sfânt.

Exercițiile au început în seara de luni, 16 noiembrie, printr-o scurtă conferință de introducere în tematică, meditațiile axându-se pe figura profetului Iona așa cum ne este ea prezentată în cartea acestuia din Sfânta Scriptură.

Fiecare zi a exercițiilor spirituale a avut un program bine definit, meditațiile ținute de predicator, câte două pe zi, fiind intercalate cu momente de rugăciune comunitară și personală, un loc deosebit printre ele fiind ocupat de recitarea în comun a Liturgiei Orelor, a Rozariului și Coroniței Divinei Îndurări. Nu mai puțin rodnice au fost și momentele de comuniune din timpul meselor luate împreună, ocazie bună de cunoaștere reciprocă, de discuții și dialog. Inima exercițiilor a fost însă sfânta Liturghie, întâlnire cu Isus în cuvântul său și în sfânta Euharistie, dar și în predicile pe care ÎPS Petru Malciuk le-a ținut, punctând idei importante pentru viața și misiunea fiecărui preot.

Iona. O figură arhicunoscută tuturor preoților, mai ales prin acele trei zile petrecute de el în burta peștelui. În meditațiile sale, predicatorul ne-a făcut să privim la acest profet dincolo de istoria, naivă la prima vedere, a misiunii sale. Se putea întrezări în aceste meditații spiritul de interpretare al Scripturii caracteristic sfântului Ambroziu († 397), episcop de Milano, cel care l-a făcut pe sfântul Augustin să se îndrăgostească de cuvântul lui Dumnezeu. Ideile expuse de ele, într-un stil atât de simplu, dar profund și realist, au fost ca o oglindă în care fiecare preot era invitat să privească și să mediteze asupra a ceea ce face, cum face, pentru cine face, pentru ce face. În final, ideea centrală a fost aceea de a fi preoți pentru Dumnezeu, urmându-i chemarea, și pentru oamenii la care suntem trimiși.

Exercițiile spirituale s-au încheiat vineri, 20 noiembrie, cu sfânta Liturghie celebrată în cinstea Preasfintei Inimi a lui Isus, inimă din care fiecare preot trebuie să soarbă puterea de a fi slujitorul lui Dumnezeu pentru oameni, inimă după care trebuie să se conformeze inima fiecărui păstor de suflete. În predica sa, ÎPS Petru a vorbit despre inima Mariei, plămădită în relațiile cu părinții ei, cu Iosif și, mai ales, cu Isus.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste zile de har și de bucurie spirituală. Îi mulțumim și Mariei – Mama Preotului și a preoților – pentru mijlocirea și rugăciunile ei. Un gând de recunoștință îndreptăm și spre cei doi păstori – ÎPS Petru și PS Anton –, celui dintâi pentru hrana spirituală pe care ne-a oferit-o, iar celui de-al doilea pentru inspirația de a-l fi invitat pe arhiepiscopul de Kiev-Jitomir pentru a predica aceste exerciții spirituale: Dumnezeu să-i binecuvânteze.

Pr. Petru Ciobanu