Decretul privind slujirea și viața preoțească „Presbyterorum ordinis” al Conciliului al II-lea din Vatican menționează că „pentru a-și putea trăi mai intens unirea cu Cristos în toate împrejurările vieții, preoții, în afară de exercitarea conștientă a slujirii lor, dispun de mijloace comune sau specifice, noi și vechi, pe care Duhul Sfânt nu a încetat niciodată să le suscite în poporul lui Dumnezeu și pe care Biserica le recomandă pentru sfințirea membrilor săi, ba chiar uneori le poruncește” (nr. 18). La același număr, găsim scris că preoții „trebuie să-și rezerve cu plăcere timp pentru reculegerea spirituală” (nr. 18), făcând astfel referință implicită la exercițiile spirituale.
Și anul acesta s-au adunat preoții tocmai pentru astfel de momente, scopul cărora este aprofundarea misiunii la care i-a chemat Marele Preot Cristos pe fiecare. Exercițiile spirituale au avut loc în perioada 21-25 noiembrie, în cadrul Centrul FIDES „Ioan Paul al II-lea”, avându-l drept predicator pe părintele capucin Piotr Kurkiewicz.
Deschiderea zilelor de reculegere a avut loc luni, 21 noiembrie, cu sfânta Liturghie celebrată de Preasfințitul Anton Coșa în biserica „Sfântul Alois Scrosoppi” și predica de început, în care predicatorul a trasat direcțiile de bază ale acestor exerciții spirituale, care s-au bazat pe comentariul, capitol după capitol, al Evangheliei după sfântul Matei. Această Evanghelie i-a călăuzit în aceste zile pe beneficiarii acestor momente de har, fiecare fiind îndemnat să găsească în ea, cu ajutorul predicatorului, motivele unui slujiri mai implicate în evanghelizare și păstorire.
Fiecare zi începea cu sfânta Liturghie, în cadrul căreia preoții se rugau Laudele, iar după Liturgia cuvântului urma prima predică a zilei, celelalte două având loc după micul dejun și înainte de cină. Un timp special a fost adorația euharistică, de două ori pe zi, când fiecare preot era îndemnat să se reculeagă în fața lui Isus din Euharistie, să mediteze, să se roage, să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru toate harurile și, de ce nu, să-i ceară și iertare pentru infidelități. După cum a menționat Preasfințitul Anton, însoțitori permanenți în aceste zile au fost și martirii – sfânta Cecilia, sfântul Clement Romanul, sfântul Andrei Dung-Lac și însoțitorii săi –, care au fost exemple de trăire a credinței până la vărsarea sângelui.
Miercuri, 23 noiembrie, a fost o zi specială pentru păstorul Diecezei de Chișinău, care, în această zi, și-a sărbătorit cel de-al 55-lea an al vieții, motiv pentru care toți preoții, pe lângă felicitările individuale pe care i le-au adresat, i-au cântat un „La mulți ani!” din inimă.
Punctul final al exercițiilor spirituale a fost sfânta Liturghie din dimineața zilei de vineri, când toți participanții au primit indulgența plenară prevăzută pentru astfel de ocazii.
Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste zile de har și de bucurie spirituală.
Pr. Petru Ciobanu