Timp de zece zile, între 15 și 24 iulie 2015, în Parohia „Sf. Caetan” din Rașcov, au avut loc exerciții spirituale pentru tineri, organizate de Pr. Marcin Januś, paroh de Bender. Tema exercițiilor spirituale a fost „Kerygma sfântului Paul”.

Programul zilelor de reculegere a cuprins conferințe, rugăciuni de preamărire a lui Dumnezeu, sfânta Liturghie, discuții în grup, master-class, toate într-un decor natural oferite de locul în care s-au desfășurat aceste exerciții spirituale. Numărul tinerilor participanți a fost de 32, la care s-au adăugat și șapte animatori.

Prima zi de reculegere a fost dedicată cunoașterii cuvântului lui Dumnezeu și apropierii de figura sfântului Paul, master-class-ului pentru cântul vocal, meșteșuguri și psihologie. Și pentru că centrul oricăror exerciții spirituale este Cristos, pe lângă sfânta Liturghie a fost organizată și adorația preasfântului Sacrament. Ziua a treia, începută cu gimnastica de dimineață, a continuat cu lauda adusă lui Dumnezeu, iar tema conferinței a fost „Kerygma în contextul misiunii sfântului Paul”, accentuându-se iubirea lui Dumnezeu și păcatul omului. Master-class-ul zilei a fost dedicat cunoașterii propriilor emoții, limbajului trupului și gesturilor. Tema conferinței din ziua a patra, precum și a discuțiilor în grup a fost „Viața lui Isus și recunoașterea lui Isus ca Domn și Mântuitor”, pentru ca la sfârșitul zilei, în timpul rugăciunii de preamărire, fiecare participat să-l recunoască și accepte pe Isus ca Domn și Mântuitor. Ziua a cincea – duminică – a avut drept centru sfânta Liturghie, celebrată în biserica parohială. După ce în seara precedentă Isus a fost recunoscut și acceptat ca Domn și Mântuitor, rugăciunea de preamărire a părut diferită. Iar seara, după cină, pentru că era și ziua în special a bucuriei, o mică destindere cu cântece. Ziua a șasea – o zi obișnuită, dar plină de surprize; o zi dedicată Duhului Sfânt, pe care în rugăciune tinerii l-au cerut în rugăciunea de seară. Ziua a opta a avut drept temă evanghelizarea, conferința și discuțiile având drept scop să-l conștientizeze pe fiecare că, în virtutea propriului botez, are obligația de a fi evanghelizator. Încheierea exercițiilor spirituale a avut loc la 24 iulie, în ziua a zecea.

Mulțumiri lui Dumnezeu pentru aceste zile de har. Mulțumiri și gazdelor din Rașcov, binefăcătorilor și animatorilor, precum și tuturor celor care s-au implicat în buna organizare a acestor zile de har.

Pr. Marcin Januś