În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune italian TV2000, al Conferinței Episcopale a Italiei, episcopul Anton Coșa a revenit asupra atenției specifice pe care Dieceza de Chișinău o acordă familiei și vieții, în fața exodului de refugiați ucraineni.
 
„Văzând prezența a numeroase femei și copii – a spus păstorul Diecezei de Chișinău –, precum și a femeilor însărcinate, am considerat că este foarte important să acordăm o atenție deosebită și concretă acestei realități. Mi-am pus câteva întrebări: în această perioadă de exod, în ce condiții se naște un copil, sau care este starea de spirit a unei mame care trebuie să nască departe de casă, fără soț și într-o stare de suferință”.
 
„Acestea sunt întrebări care implică conștiința și caritatea – a continuat episcopul –, prin urmare am împărtășit toate acestea cu colaboratorii mei și am decis să acordăm o atenție specială acestei realități a refugiaților”.
 
Fenomenul migraționist, care vede atât de mulți refugiați părăsind Ucraina și îndreptându-s spre Moldova, Polonia, România, Slovacia și, în consecință, spre Europa, este alcătuit în majoritate, după cum se știe, din femei și copii. Acesta este un fenomen foarte special, care necesită un efort de primire foarte mare, deoarece necesitățile sunt diferite: continuitatea școlii pentru copii, sprijin psihologic pentru femeile ai căror soți luptă, asistență medicală. La toate acestea se adaugă și femeile însărcinate, care trebuie să fie însoțite până la nașterea fiului sau fiicei lor.
 
Fundația „Regina Pacis” a fost deja angajată în primirea de nou-născuți, unul dintre ei a ajuns în structurile fundației la trei zile de la naștere, iar apoi au venit încă 10 copii nou-născuți.
 
„Viața trebuie apărată – a spus episcopul –, iar dorința noastră de a apăra viața și, odată cu ea, familia, se vrea a fi o proclamare a păcii”.

C. L.