În perioada 15 noiembrie – 12 decembrie, familii din comunitățile unde există asociații Kolping România (Oituz, Bacău, Bârlad și Ploscuțeni), dar și alte comunități de binefăcători din Dieceza de Iași au participat la o acțiune caritabilă de colectare a unor ajutoare umanitare (cu preponderență alimentare) în favoarea familiilor sărace din Republica Moldova.

Voluntarii Kolping români au pus la dispoziție câte o cutie standard pe care familiile donatoare au ”înzestrat-o” în semn de solidaritate, cu alimente și alte produse neperisabile.

În  urma acestei acțiuni caritabile au fost colectate 307 pachete pentru câteva comunități parohiale din Dieceza de Chișinău. Deși inițial planificată ca un dar pentru Ajunul Crăciunului, din motive tehnice care privesc strict tranzitarea frontierelor de stat, evenimentul a avut loc abia sâmbătă, 30 ianuarie, când voluntarii români, conduși de președintele Kolping Moldova-România Cobzaru Cătălin, Cornel Bulai și ceilalți membrii ai echipei au descins în Parohia Grigorăuca, unde au avut primul contact cu frații de peste Prut mobilizați de pr. Daniel Medveș și responsabilii Kolping Chișinău.

Ca întotdeauna, un punct programat și un punct realizat pentru marea familie Kolping în favoarea celor care simt nevoia de solidaritate în societatea contemporană.

Grupul prietenilor Kolping s-a întâlnit și cu Preasfințitul Anton Coșa, care, cu multă bunăvoință, i-a primit la reședința sa, ocazie cu care oaspeții l-au informat pe păstorul nostru despre intențiile lor de a continua astfel de acțiuni, care să aducă un minim de ajutor persoanelor care se află în nevoie, și de ce nu, să apropie cele două maluri ale Prutului.

 

 

D.andrei

 

*****

Alfred Kolping, inițiatorul mișcării, s-a născut la data de 8 decembrie 1813 în Kerpen, aproape de Köln, în Germania. Părinţii lui erau oameni simpli, modeşti, profund religioşi. De la tatăl său a moştenit fermitatea şi spiritul de bun organizator, iar de la mama sa sensibilitate, afectivitate şi o uşoară melancolie.
În 1819 se deschide pentru Adolph Kolping şirul anilor de şcoală. Deşi avea o mare dorinţă de a studia, datorită lipsei de bani, în anul 1826 este nevoit să intre ucenic la un cizmar din satul natal.După trei ani promovează – cu note bune – examenul de calfă. Lucrează în Köln, perioadă în care se conturează chemarea la preoţie. În octombrie 1837 îşi începe studiile gimnaziale. Urmează studii universitare şi teologice la München, Bonn şi Köln, fiind hirotonit preot în 13 aprilie 1845. Este numit capelan şi profesor de religie în Wuppertal.
În noiembrie 1846 a înfiinţat prima “Asociaţie a calfelor catolice” în Elberfeld. La 6 mai 1849 a înfiinţat “Asociaţia Calfelor” în Köln. Înca în timpul vieţii lui Adolph Kolping au fost înfiinţate asociaţii în Germania, Elveţia, Austria, Cehia, Boemia, Croaţia, Italia, Belgia şi chiar S.U.A. Adolph Kolping a cunoscut viaţa grea a calfelor şi scopul lui concret a fost să le ofere acestora un cămin şi orientare în viaţă.
La  data de 27 octombrie 1991 a fost beatificat de către Papa Ioan Paul al II-lea.