La 10 octombrie, în Bazilica „Sfântul Francisc din Assisi”, a fost beatificat tânărul Carlo Acutis. A murit la vârsta de 15 ani de leucemie. Faima sa, datorată și Web-ului, s-a răspândit în toată lumea și deja este propus ca „patron al internetului”.
 
Papa Francisc, admirându-i virtuțile, l-a indicat de mai multe ori ca model pentru tineri, până la emiterea decretului de beatificare a acestuia.
 
Cea mai frumoasă mărturie a virtuților sale eroice a fost dată de mama sa Antonia: „Carlo a luptat și a fost întărit în credință. El a avut această prioritate, să-l pună pe Isus în centrul vieții sale. El a avut această mare credință a sa, dar a și depus efort. Cu toții trebuie să o facem, putem. Încredințându-ne Bisericii, ca și Carlo”.
 
Era un băiat ca și toți ceilalți, juca fotbal, era plin de viață, frumos din punct de vedere fizic și avea mulți prieteni, dar în fiecare zi participa la sfânta Liturghie, la recitarea Rozariului și la adorația euharistică.
 
A primit Prima Împărtășanie la vârsta de șapte ani. Familia sa era bogată, dar nu și-a pierdut umilitatea. El are un respect profund și sincer față de toată lumea, dar nu a renunțat niciodată să-și mărturisească credința: „Nu eu, ci Dumnezeu”, repeta adesea. Este cunoscută expresia: „Toţi se nasc originali, însă mulţi mor ca fotocopii”, rostită de însuşi Papa Francisc cu ocazia Zilei Mondiale a Tinerilor.
 
A navigat des pe Internet și l-a folosit pentru a împărtăși mesaje de credință. La începutul lunii octombrie 2006 s-a îmbolnăvit de leucemie. Carlo Acutis a murit pe data de 12 a aceleiași luni. Medicii care l-au tratat sunt uimiți de ultimele sale zile și de curajul său.
 
Carlo a iubit Euharistia, „este autostrada mea spre Cer, dacă te apropii de ea în fiecare zi, mergi direct la Paradis”, a explicat el. I-a iubit pe ceilalți și i-a iubit pe săraci. În mormânt, Carlo poartă blugi și un hanorac. Iar Rozariul îl ține în mâini.

C. L.