Deja a devenit tradiție organizarea în fiecare an, sub egida „Caritas Moldova”, a Festivalului voluntarilor, scopul căruia este de a face un discernământ coerent în vederea conștientizării naturii și misiunii voluntarului și a unei formări tot mai adecvate a voluntarilor din comunitățile noastre parohiale și a instituțiilor diecezane de caritate.

Anul acesta, festivalul a avut loc la 19 noiembrie, în incinta Centrului Social-Pastoral „Casa Providenței” din Chișinău, luând parte aproximativ 60 de voluntari din aproape toate parohiile diecezei și din cadrul instituțiilor cu misiuni caritative, indiferent de confesiune. Cum era și firesc, întâlnirea a început cu sfânta Liturghie, celebrată începând cu ora 10.00, în biserica „Sfântul Alois Scrosoppi”, de păstorul Diecezei de Chișinău, Preasfințitul Anton Coșa, cel care a și venit cu ideea organizării unui astfel de festival, înconjurat de un grup de preoți veniți cu voluntarii din parohii. Cuvântul de învățătură a fost adresat de diaconul Edgar Vulpe, președintele „Caritas Moldova”, care a vorbit despre caritatea creștină motivată, ghidată și realizată de credință, având ca fundament evanghelia. De aici și concluzia expusă că voluntarul creștin se deosebește de un simplu activist civic sau un voluntar filantrop.

Programul festivalului a continuat cu training-uri și jocuri specifice, scopul cărora a fost conștientizarea rolului voluntarului creștin, fiind organizate de dl Marcel Pascal, psiholog, autorul training-urilor de dezvoltare personală și formare continuă, prietenul comunității parohiale din Chișinău. Formatul nou al Festivalului voluntarilor din dieceza noastră face parte din direcțiile principale de dezvoltare aprobate în urma reorganizării „Caritas Moldova” în anul 2015. La sfârșit, fiecare grup de voluntari din comunitățile parohiale și organizațiile de caritate a primit o diplomă de participare și un câte cadou.

Diacon Edgar Vulpe