La sfârșitul Liturghiei pe care o va celebra în Bazilica „Sfântul Francisc” din Assisi, Papa Francisc va semna noua sa enciclică intitulată „Fratelli tutti” (Fraților, cu toții), având subtitlul „Despre fraternitatea și prieteniea socială”.

 

 După enciclicele Lumen fidei (2013) și Laudato sì (2015), Papa Francisc publică cea de-a treia enciclică „Fratelli tutti. Despre fraternitate și prietenie socială”, care este inspirată din scrierile sfântului Francisc din Assisi: „Să ne uităm, fraților, cu toții la bunul păstor care, pentru a-și salva oițele, a îndurat pătimirea crucii” (Îndemnuri, 6, 1: FF 155)

 

Titlul acestei enciclice se referă la mesajul central al magisteriului Papei Francisc, ce are ca referință persoana umană și dreptul de a trăi ca „frați” și în pace. Există o referință puternică la „frăția umană” care, ar spune Francisc, „vine din credința în Dumnezeu, care este Tatăl tuturor și Tatăl păcii”.

 

Vizita la Assisi va fi una privată, fără participarea credincioșilor, din cauza situației sanitare, iar papa se va întoarce la Vatican imediat ce se va încheia celebrarea.

 

Gestul Papei Francisc de a se întoarce la Assisi pentru un mesaj de fraternitate universală dă curaj și putere pentru a „reîncepe”, în numele fraternității care ne unește pe toți.

 

C. L.