La 4 mai 2021, Fundația „Regina Pacis” marchează aniversarea a 20 de ani de prezență în Moldova, înființată prin colaborarea a două Biserici surori, Lecce și Chișinău, și mai ales din prietenia sinceră a episcopilor Cosmo Francesco Ruppi și Anton Coșa.
 
Douăzeci de ani de istorie și, mai presus de toate, de prezență alături de nevoiașii din Moldova, de la copii ai străzii la victime ale traficului, de la bătrâni la tineri deținuți, de la migranți la familii sărace. Douăzeci de ani de istorie și dedicații, deseori prin greutăți, dar fără a face vreodată un pas înapoi, fără a se teme de viitor și mai ales cu încredere în Dumnezeul Providenței și în iubirea sa.
 
Douăzeci de ani sub îndrumarea Mons. Cesare Lodeserto, care a crezut în această misiune, până la punctul de a se îndrăgosti de o Biserică căreia astăzi îi dedică fiecare zi din viață. De asemenea, Ilie Zabica, care în urmă cu douăzeci de ani era doar un tânăr student și astăzi conduce activitatea Fundației „Regina Pacis” cu competență, abilități internaționale și o mare corectitudine.
 
Mulți alții au activat și au împărtășit acest drum. Numele sunt multe, și ar fi dificil să fie prezentate toate, dar cu toții au intrat în istoria fundației, astfel încât nimeni nu este uitat.
 
Trebuie menționați Pr. Mario De Stefano și Pr. Massimiliano Mazzotta. Pr. Mario De Stefano s-a îndrăgostit de Moldova și a creat „Mission Moldova Onlus” în Italia pentru a susține lucrările Fundației „Regina Pacis”, datorită și dărniciei arhiepiscopului de Trieste. Alături de el trebuie menționat și Pr. Massimiliano Mazzotta, un adevărat dar din partea arhiepiscopului de Lecce, Mons. Michele Seccia, și a arhidiecezei căreia îi aparține Mons. Cesare Lodeserto, apropiată din toate punctele de vedere și dedicată acestei misiuni. Recunoștință părintelui Massimiliano pentru că, suferind din cauza Covid, și-a dedicat slujirea copiilor centrului de plasament din Chișinău., 
 
Nimeni nu este uitat, de la binefăcători la voluntari, de la mișcări la asociații care au ajutat, de la organizații internaționale la toți cei care au ales să fie alături de Fundația „Regina Pacis”.
 
Reamintirea figurii Mons. Cosmo Francesco Ruppi este o datorie, inclusiv pentru că, în pofida trecerii sale în casa Tatălui, învățăturile pe care le-a lăsat sunt și astăzi o resursă de înțelepciune și previziune. De asemenea, PS Anton Coșa, întotdeauna atent și disponibil, un păstor care își iubește turma și îi dorește tot binele, mai ales săracilor.
 
Recunoștința se îndreaptă și spre cei săraci, pentru că ei sunt adevăratul și minunatul dar al lui Dumnezeu, care a permis Fundației „Regina Pacis” să trăiască istoria carității în Moldova și, în multe cazuri, să săvârșească adevărate miracole.
 
V. P.

Foto: Arhivă