Zilnic se înregistrează un flux enorm de familii ucrainene care sunt deservite la Cantina „Papa Francisc” a Fundației „Regina Pacis”, pentru a primi alimente, materiale igienice și produse pentru copii.
 
Dimineața, cantina deservește săracii și. După prânz, sunt primiți refugiații, femei și copii care stau la coadă așteptând să fie deserviți.
 
„Este un angajament important – a comentat Maria Botnariuc, responsabil al cantinei – pentru că avem datoria de a fi aproape de acești oameni care suferă din cauza războiului ce i-a dus departe de casă. Le oferim alimente de diferite feluri, produse pentru igiena personală și tot ce este necesar”.
 
„Numărul este mai mare – a continuat doamna Maria – în prezent, avem o medie de 200 de familii pe zi și, în general, trebuie luați în considerare cel puțin trei membri pe familie”.
 
Fundația „Regina Pacis” a început să distribuie alimente și diverse produse și în alte localități, în colaborare cu autoritățile locale, cum ar fi Căușeni și Ștefan Vodă.
 
„Solicitările sunt multe și vom încerca să dăm răspunsuri concrete - a declarat Ilie Zabica, directorul Fundației „Regina Pacis” - dar trebuie să ținem cont și de resursele noastre economice, pentru că și costurile produselor sunt mari".
 
Fundația „Regina Pacis” gestionează direct două centre de primire a refugiaților din Ucraina, unul în Chișinău și unul în raionul Florești, și colaborează cu salezienii pentru un al treilea, la fel în Chișinău. La toate acestea se adaugă activitatea intensă a Cantinei „Papa Francisc” și a rețelei de familii care primesc refugiați ucraineni.

C. L.