Voluntariatul este un element important în dezvoltarea proiectelor de caritate și serviciilor sociale și, într-adevăr, fundațiile „Caritas Moldova” și „Casa Providenței” se bazează foarte mult pe prezența competentă și pregătită a voluntarilor, mulți tineri de diferite vârste.
 
Zilele trecute, „Caritas Moldova” și „Casa Providenței” au sărbătorit „Ziua Mondială a Voluntarilor” în cadrul propriilor instituții, cu momente de reflecție, dialog și aprofundare a funcției lor în slujirea celor nevoiași.
 
Iată cum a comentat echipa „Caritas Moldova” evenimentul: „Încă o dată, suntem profund recunoscători pentru echipa noastră de voluntari, cu care astăzi am sărbătorit împreună ziua în onoarea lor. Enorm le apreciem și valorificăm eforturile în progresul comunității noastre. Suntem ferm convinși că împreună am acumulat o diversitate de experiențe și că vom continua să conlucrăm pentru o lume mai bună”.
 
De asemenea, și angajații Fundației „Casa Providenței” și-au exprimat recunoștința și recunoștința pentru munca generoasă a voluntarilor: „Voluntariatul este artă de a dărui o parte din sine altora, nu pentru bani, dar pentru suflet. Vrem să mulțumim tuturor voluntarilor locali și internaționali, care au fost alături de noi și alături de oameni, în proiectele noastre. Vă mulțumim pentru efortul, entuziasmul, consolarea și dedicare în crearea comună a frumosului și împărtășirea luminii și căldurii în sufletele oamenilor”.
 
Voluntariatul, de multe ori chiar spontan, este o realitate în viața Bisericii noastre locale, pentru că și în parohii se pot găsi voluntari, gata să ajute parohul chiar și în slujbe umile. Punctul de referință este ceea ce spune Papa Francisc despre voluntariat: „Voluntariatul este efortul de a ieși pentru a-i ajuta pe alții. Voluntariatul înseamnă să ieși mereu afară, cu inima deschisă, cu mâna întinsă, cu picioarele gata de plecare”.

C. L.