Papa a convocat un consistoriu pentru canonizarea fericitului Giovanni Battista Scalabrini, episcop de Piacenza care, la sfârșitul secolului al XIX-lea, a fondat Congregațiiile Misionarilor și Misionarelor Sfântului Carol cu misiunea specifică de a-i sluji pe migranți.
 
Papa a acordat o dispensă de la practica recunoașterii celui de-al doilea miracol, așa cum a fost și în cazul Papei Ioan al XXIII-lea. Data canonizării va fi anunțată în cadrul consistoriului.
 
Mons. Scalabrini a fost un episcop tânăr, ales când nu avea nici măcar 37 de ani, după ce a făcut să se vorbească despre el pentru credința sa ca tânăr preot. Va rămâne în istoria Bisericii cu numele, printre multe altele, de „apostol al catehismului” – așa cum l-a numit Pius al IX-lea –, și asta pentru că a dat o mare importanță educației creștine de bază, ceea ce l-a determinat să fondeze prima revistă de cateheză din Italia.
 
Operele care au luat naștere din inițiativa sa pastorală sunt multe, dar migranții au fost cei care l-au mișcat cel mai mult. În 1887, a fondat Congregația Misionarilor Sfântului Carol pentru a-i ajuta pe migranți, iar în 1901, s-a întâlnit personal cu migranții italieni din Statele Unite. A luat naștere ulterior și ramura feminină a Misionarelor Sfântului Carol (1895).
 
Când Giovanni Battista Scalabrini a murit, la 1 iunie 1905, în Solemnitatea Înălțării Domnului, mărturia sa era deja puternică. Papa Ioan Paul al II-lea a fost cel care l-a beatificat în anul 1997. 
 
Alte șapte persoane, cinci bărbați și două femei, au fost de asemenea anunțați ca noi venerabili, printre care o laică poloneză, Janina Woynarowska (1923-1979), o asistentă medicală care s-a distins prin calitățile sale în îngrijirea diferitelor tipuri de infirmități – ea însăși suferea de o deficiență fizică gravă –, fiind susținută de o credință solidă ce a determinat-o să intre într-un institut secular, depunând voturile în mâinile arhiepiscopului de atunci, Karol Wojtyła.

C. L.