Unul dintre obiectivele stabilite de episcopul de Chișinău, PS Anton Coșa, în cadrul programului „Caritatea episcopului pentru refugiați”, este susținerea vieții și a nașterii. Femeilor însărcinate li se garantează o contribuție economică pentru a le ajuta să facă față nașterii copiilor lor și primei faze a îngrijirii după naștere.
 
Până în prezent, în rândul refugiaților din Moldova s-au născut peste 800 de copii. Mulți alții se vor naște în lunile următoare. Din acest motiv, episcopul a considerat că, în cadrul primirii și asistenței pe care dieceza o oferă prin intermediul organizațiilor catolice, ar trebui să se pună un accent deosebit pe viață, ca un dar care trebuie protejat și apărat.
 
„Într-un moment în care în fiecare zi vorbim despre moarte – a spus PS Anton Coșa – am considerat că răspunsul ar trebui să fie atenția față de viață, grija față de aceste mame care, departe de cei dragi, se pregătesc, sau au făcut-o deja, să transmită viața unui fiu sau unei fiice. Ce suferință pentru o mamă să dea viață copilului ei departe de casă, de familie, de soț? Ajutorul nostru este un gest de speranță a cărui valoare este imensă”.
 
În fiecare zi, Mons. Cesare Lodeserto își petrece după-amiezile întâlnindu-se cu familiile, vorbind cu ele, iar printre ele se află și tinere însărcinate. Aceștia acceptă cu bucurie sprijinul financiar, dar și cu emoție, adesea uimiți de această atenție specială.
 
Ultimele două tinere ucrainene ajutate au fost Svetlana și Olesea. Gândurile lor s-au dus imediat la soții lor care luptă și la bucuria de a le putea spune că cineva le ajută, precum și la speranța de a se revedea curând.

M. Ț.