Sâmbătă, 21 mai, Catedrala „Providența Divină” din Chișinău și-a sărbătorit aniversarul consacrării, în cadrul unei celebrări solemne prezidate de PS Anton Coșa, alături de parohul și vicarul parohial ai comunității, Pr. Mihai Balan și Pr. Gabriel Cochiorca, cu prezența a numeroși preoți și credincioși, inclusiv câțiva preoți veniți din România.
 
În mesajul său, episcopul a amintit despre importanța liturgică și istorică a evenimentului și, de asemenea, a reconstituit unele dintre evenimentele care au caracterizat istoria Catedralei în ultimii ani, destinată acum să fie inima vieții diecezei și sediul episcopal.
 
Predica a fost rostită de Pr. Egidiu Condac, actualmente econom al Diecezei de Iași, la invitația Pr. Mihai Balan. Predicatorul a amintit importanța catedralei pentru comunitate, reconstituind totodată istoria acesteia și evenimentele care au făcut-o să fie inima comunității catolice moldovenești.
 
În același timp, a reamintit despre semnificația dedicării Catedralei Divinei Providențe: „Acest parcurs de-a lungul vremurilor ne arată cu adevărat că numele de patron ales, ”Providența divină”, a fost o inspirație binecuvântată și un semn al timpurilor, recunoscut pe parcursul atâtor veacuri…Parcurgând acest itinerariu, de mână cu Providența lui Dumnezeu, se întâmplă de fapt ceva extraordinar în viața noastră interioară. Are loc procesul de convertire a îngrijorării, a fricii noastre în atenție, în grijă. Sub coordonarea Providenței divine ne vom regăsi în școala comuniunii cu Dumnezeu dar și între noi și vom învăța două lucruri esențiale: în primul rând să ne încredem în planul lui Dumnezeu și în al doilea rând să ne purtăm de grijă unii altora”.
 
Sfânta Liturghie solemnă, pregătită cu grijă și atenție în toate aspectele sale, a fost un eveniment de profundă credință și devoțiune, pe care comunitatea l-a trăit în toate momentele sale, până la procesiunea din jurul catedralei și binecuvântarea euharistică finală.
 
La final, a luat cuvântul parohul comunității, Pr. Mihai Balan, care a mulțumit tuturor, de la episcop și părintele predicator, preoților, surorilor, laicilor și tuturor celor care au colaborat pentru organizarea evenimentului festiv.
 
Momentul de convivialitate care a urmat sfintei Liturghii solemne a permis tuturor să împărtășească bucuria de a fi împreună.

C. L.

Link galerie foto