Celebrarea sfințirii Catedralei „Providența Divină” din Chișinău este o sărbătoare importantă, care în fiecare an vede comunitatea diecezană și mai ales comunitatea parohială reunite pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu.
În acest an, sfânta Liturghie solemnă a fost prezidată, la 25 mai 2024, de arhiepiscopul-mitropolit de București, Mons. Aurel Percă, cu prezența domnului Ciprian-Vasile Olinici, Secretar de Stat pentru Culte al Guvernului României.
La începutul liturghiei, PS Anton Coșa, l-a salutat pe arhiepiscopul de București, și a menționat că în această zi comunitatea se reunește „cu ocazia împlinirii a 116 de când episcopul de Tiraspol, Preasfințitul Iosif Aloysius Kessler, i-a consacrat altarul, pângărit apoi în perioada în care a fost deținută abuziv de autoritățile comuniste și reconsacrat cu 16 ani în urmă, la 24 mai 2008”.
Episcopul a mai adăugat că: „An de an, celebrând hramul acestui sfânt lăcaș dedicat încă de la început Providenței divine, ne amintim cu bucurie de bunătatea lui Dumnezeu, cel care ne spune și ne asigură că suntem prețioși în ochii săi, că el ne-a creat după chipul lui, doar puțin mai mici decât pe îngeri, și că, fiind el de partea noastră, nimic nu ne poate dăuna”.
Sfânta Liturghie a fost prezidată de arhiepiscopul-mitropolit de București, căruia episcopul Anton Coșa i s-a adresat cu prietenie și recunoștință: „Înalt Preasfințite Aurel, vreau să vă mulțumesc în mod special pentru că ați răspuns cu bunăvoință la invitația pe care v-am adresat-o de a prezida această sfântă Liturghie și de a ne adresa și cuvântul de învățătură. Prezența Înalt Preasfinției Voastre în mijlocul nostru este pentru comunitatea catolică din Republica Moldova nu doar un motiv de bucurie, ci și un nou semn concret al comuniunii dintre Arhidieceza de București și Dieceza de Chișinău. Vă mulțumesc și pentru sprijinul pe care l-ați acordat tinerii noastre Biserici locale și preoților noștri, atât în calitatea anterioară de episcop auxiliar de Iași, cât și în această calitate de arhiepiscop mitropolit de București. Recunoștința noastră îmbracă haina rugăciunii pe care, la această sfântă celebrare, i-o înălțăm lui Dumnezeu și pentru Înalt Preasfinția Voastră”.
PS Anton a ținut să-l amintească și pe Mons. Marcu Glaser, care a fost paroh la Chișinău timp de 23 de ani, din 1916 și până în 1939. Episcopul a continuat: „Ne rugăm și pentru ceilalți păstori răposați care au slujit în această parohie și pentru toți credincioșii care, de-a lungul timpului s-au rugat în această biserică. De asemenea, ne rugăm și pentru preoții care activează aici la moment, pentru surori și pentru întreaga comunitate parohială și diecezană”.
În predica sa, ÎPS Aurel Percă a reamintit credincioșilor că „sărbătoarea aniversării dedicării catedralei este întotdeauna o zi de bucurie și de mulțumire către Dumnezeu că aveți această Catedrală, că aveți un loc în care să vă adunați pentru rugăciune și celebrarea sacramentelor, că Domnul este prezent în mod sacramental cu întreaga comunitate diecezană care se adună aici în jurul episcopului”. De, asemenea, Mons. Aurel a menționat că “Providența divină a condus viața comunității catolice din de-a lungul timpului și ce înseamnă să ne încredințăm viața și istoriile noastre Providenței divine. Astăzi îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această Catedrală, a cărei zi de naștere (consacrare) o aniversăm, a fost ziua de 22 mai, precum și ziua patronului, Providența divină, sub a cărei protecție a fost așezată de la început”.
În timpul reflecției sale, Mons. Aurel i s-a adresat comunității, îndemnând-o să păstreze speranța, rod al Providenței Divine: „Cu toții suntem conștienți că trăim vremuri dificile… Dar, iubiți credincioși, acesta este și timpul Providenței; suntem invitați să trecem dincolo de aparențe pentru a ne lăsa conduși de Dumnezeul care ne dirijează viețile și ne cere încrederea”.
„Suntem invitați să lăsăm deoparte grijile, temerile și deznădejdile. Putem să suferim, să ne punem întrebări legitime, dar să rămânem ancorați în Dumnezeu. Să evităm să rămânem cu gândul la trecut, să plângem după ceapa din Egipt, să plângem ca exilații din Babilon. Să vedem frumusețea prezentului; priviți la frumusețea Diecezei de Chișinău, care, după perioada de persecuție din timpul comunismului, în decurs de mai bine de 30 de ani, s-a conturat ca o Biserică locală care este în slujba oamenilor, care se ocupă nu numai de mântuirea sufletelor, dar și de demnitatea oamenilor, priviți la numeroasele comunități parohiale, mai mari sau mai mici! Ce erau în urmă cu 50 de ani și cum arată acum...! Dar putem să mergem și mai în urmă cu 200 de ani, când pe acest loc a apărut prima capeluță închinată ”Providenței divine”... și Providența divină a lucrat în mod minunat”.
De asemenea, arhiepiscopul Aurel Percă a amintit și de responsabilitatea personală în viața Bisericii: „Dar sărbătoarea de astăzi ne oferă ocazia, de asemenea, să reflectăm asupra templului spiritual al Bisericii, pe care noi - credincioșii în Cristos - îl creăm. Sfântul Paul ne amintește acest lucru. Fiecare dintre noi este o astfel de cărămidă care alcătuiește templul Bisericii, construit pe temelia credinței apostolilor, în care Cristos însuși este piatra de temelie! Iar piatra unghiulară este cea care leagă între ele cele două părți ale temeliei; fără ea, clădirea se prăbușește”.
Pr. Mihai Balan a încheiat liturghia solemnă cu un cuvânt de mulțumire, adresată tuturor celor prezenți, în special arhiepiscopului-mitropolit de București, precum și unui grup parohial din Iași, venit la Chișinău împreună cu parohul.
La liturghie au participat și majoritatea preoților din dieceză, care au trăit bucuria sărbătorii alături de comunitatea parohială.
C. L.
Galerie foto