Iată, ochii Domnului sunt îndreptați spre cei care se tem de el, spre cei care nădăjduiesc în mila lui (Ps 32,18). Aceste cuvintele ale profetului din psalmul întitulat Laudă Providenței marchează în mod minunat acea grijă, maternă și paternă în același timp, pe care Dumnezeu o poartă creației. Răspunsul pe care noi, oamenii, creați cu puțin mai mici decât îngerii (cf. Ps 8,6) îl dăm acestei Providențe Divine este o viață conformă cu poruncile lui Dumnezeu și lauda pe care suntem chemați să i-o înălțăm din lăcașul său sfânt.

Această laudă adusă Providenței a răsunat sâmbătă, 21 mai 2016, în inima diecezei noastre, care este Catedrala „Providența Divină” din Chișinău. În acea zi însorită, plină de mireasma încă proaspătă a primăverii, acest sfânt lăcaș și-a sărbătorit hramul. Preoți, persoane consacrate și credincioși, oaspeți de mai aproape și mai departe, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău, s-au alăturat comunității Parohiei „Providența Divină” pentru a lua parte la bucuria lor.

Sfânta Liturghie solemnă, celebrată de Preasfințitul Anton Coșa, a fost precedată de rugăciunea Acatistului Maicii Domnului interpretată de corul parohiei Catedralei sub conducerea dnei Reghina Nadkrenicinaia. În sunet de clopote, la ora 11.00, în procesiune, preoții și episcopul au intrat în sfântul lăcaș pentru ca, prin jertfa sfintei Liturghii, să-i aducă laudă lui Dumnezeu pentru Providența sa.

La început, Preasfințitul a salutat adunarea, menționând că „ne-am adunat astăzi în ziua hramului comunității catedralei noastre ca să aducem recunoștința noastră lui Dumnezeu și sfintei sale Providențe pentru grija pe care o are față de noi”.

Lecturile sfintei au scos în evidență iubirea providențială pe care Dumnezeu o manifestă față de lume, atât prin creație, cât și prin susținerea permanentă a acesteia. Pr. Ferenț Tancă, din Parohia „Sfânta Tereza” din Piatra Neamț (România) a fost cel care a și adresat cuvântul de învățătură. În el, pornind de la tematica Anului Milostivirii pe care îl trăim, a scos în evidență trei acțiuni pe care Dumnezeu le așteaptă de la noi: iertare, eliberare și liniște și a numit catedrala „măreață” tocmai pentru că este un dar al Providenței, trecând în revistă scurta, dar tumultoasa istorie a acestui sfânt lăcaș. La sfârșit, i-a îndemnat pe credincioși să se lasă învăluiți de milostivirea lui Dumnezeu, să ne încredem în răbdarea lui și să ne întoarcem în casa Tatălui, apelând la rănile lui Cristos. Dar mai ales: „Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea lui și acestea vi se vor adăuga” (Mt 6,33).

Întăriți cu hrana euharistică, după sfânta Împărtășanie a urmat procesiunea cu preasfântul Sacrament, în timpul căreia s-a cântat Litania către Providența Divină. Ajunsă înapoi în sfântul lăcaș, adunarea l-a binecuvântat pe Dumnezeu cu cuvintele Te Deum-ului, după care Preasfințitul i-a binecuvântat pe toți cu Isus, prizonierul din preasfânta Taină.

După sfânta Liturghie, parohul catedralei, Pr. Mihai Balan, le-a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea acestei sărbători, în mod special Preasfințitului Anton și Pr. Ferenț. Apoi, ca o comunitate ospitalieră, credincioșii parohiei sărbătorite i-au invitat pe toți oaspeții la un masă de comuniune, pentru a-și întări și trupurile cu hrana materială.

Providența Divină, miluiește-ne pe noi!

Pr. Petru Ciobanu