La 15 august, în solemnitatea Adormirii Maicii Domnului, comunitatea catolică din Orhei şi-a celebrat hramul. Sfânta Liturghie de hram a început la ora 11.00, aducându-i-se lui Dumnezeu mulţumire, prin mijlocirea preasfintei Fecioare Maria, pentru darurile primite în acest an, în special cel al înfiinţării parohiei din localitate. Liturghia a fost celebrată de vicarul general al Diecezei de Chişinău, Mons. dr. Benone Farcaş, alături de care au concelebrat zece preoţi din Dieceza de Chişinău.

Pe lângă credincioşii comunităţii din Orhei, la sărbătoare au fost prezenţi şi credincioşi din Stăuceni, Chişinău, Grigorăuca şi câţiva tineri polonezi veniţi în pelerinaj până la Orhei împreună cu parohul de Ungheni, pr. Krzysztof Płonka. În spiritul ecumenismului caracteristic comunităţii, de la mănăstirea Curchi a venit părintele David, o prezenţă importantă pentru comunitatea din Orhei, întrucât noi toţi, fie catolic, fie ortodox, o cinstim pe Fecioara Maria, Mama noastră. În predica sa, pr. Stanislav Obreja a subliniat rolul Mariei în istoria mântuirii, menţionând şi de ce ea ne este atât de necesară în viaţa noastră, răspunzând că Maria ne este model de speranţă şi credinţă.

După sf. Liturghie a urmat un moment de adoraţie euharistică, iar apoi toţi cei prezenţi au fost invitaţi la o agapă frăţească pregătită de credincioşii din Orhei.

Liturghia a fost înregistrată de canalul TV Moldova 1, urmând să fie transmisă, alături de câteva interviuri, în luna septembrie.

Parohul de Orhei, pr. Vivian Furtado SVD, şi-a exprimat speranţa că într-o zi, prin mijlocirea Maicii Domnului, prin rugăciunea episcopului, a preţilor şi a poporului lui Dumnezeu din Episcopia de Chişinău, biserica – o adevărată bijuterie arhitectonică – să devină un sanctuar sau un loc important pentru viaţa spirituală a credincioşilor din Republica Moldova.

pr. Vivian Furtado SVD şi comunitatea din Orhei