„Iată că și în acest an, sfinții apostoli Petru și Paul ne unesc în această mică dar frumoasă comunitate din Petropavlovca ca să-i onorăm pe cei doi apostoli, coloane ale Bisericii noastre, și să ne rugăm împreună pentru întreaga Biserica Catolică, pentru Sfântul Părinte papa, dar și pentru această comunitate, invocând belșug de haruri și binecuvântare”.
Cu aceste cuvinte de salut afectuos, episcopul Anton Coșa a introdus sfânta Liturghie celebrată sâmbătă, 29 iunie, în comunitatea din Petropavlovca, cu ocazia Solemnității Sfinților Apostoli Petru și Paul, sfinți patroni ai bisericii din localitate.
Părintele paroh Vasile Cohanovschi și comunitățile din Petropavlovca și Grigorăuca l-au întâmpinat pe Episcop, precum și pe ceilalți preoți prezenți la liturghie și persoanele consacrate, pentru a-l lăuda împreună pe Domnul și a comemora virtuțile sfinților apostoli Petru și Paul.
Într-adevăr, în discursul său, episcopul i-a invitat pe credincioși să reflecteze la întrebarea pe care Isus le-a adresat-o ucenicilor: „Ori de câte ori celebrăm această solemnitate, îmi vine în minte întrebarea pe care Isus le-o adresează apostolilor: «Cine spun oamenii că este Fiul Omului?» (Mt 16,13) Pentru Petru, Isus este «Cristos, Fiul Dumnezeului cel viu» (Mt 16,16); pentru Paul, Isus este Salvatorul și Mântuitorul care-l conduce în împărăția lui, cea din ceruri (cf. 2Tim 4,18). În acest context îmi vine să mă întreb și vă invit și pe voi să vă întrebați: cine este pentru noi Isus? Pentru a răspunde corect să luăm exemplu de la cei doi apostoli recunoscând în el pe Fiul lui Dumnezeu și Mântuitorul nostru”.
În omilia, rostită de părintele Jacek Puć, a fost explicat pasajul evanghelic proclamat.
Sărbătoarea parohială este cea mai importantă întâlnire pentru comunitate în timpul anului pastoral, mai ales datorită prezenței episcopului, care este un dar, pe care credincioșii îl trăiesc cu bucurie. De fapt, credincioșii înșiși, în colaborare cu parohul, sunt cei care pregătesc un moment de bucurie și împărtășire la sfârșitul liturghiei.
C.L.