La 26 iulie, în ziua în care Biserica îi comemorează pe sfinţii Ioachim şi Ana, părinţii sfintei Fecioare Maria, comunitatea catolică din Ungheni şi-a sărbătorit hramul. În pofida căldurii, biserica parohială s-a umplut de credincioşi, enoriaşi ai parohiei şi oaspeţi din toată Moldova: preoţi, persoane consacrate, laici, dar şi din Polonia. Predica a fost rostită de pr. Krzysztof Horowski, coleg de promoţie cu parohul comunităţii din Ungheni, pr. Krzysztof Płonka. În cuvântul său de învăţătură adresat celor prezenţi, părintele predicator a prezentat-o pe sfânta Ana ca pe o femei cu o credinţă mare şi cu o speranţă nestrămutată în Dumnezeu.

Mama sfintei Fecioare, a menţionat el, reprezintă pentru noi şi un model al mamei şi bunicii creştine. Pr. Krzysztof Horowski a împărtăşit propria experienţă şi viziunea sa asupra realităţilor din Moldova. El a povestit cum, întorcându-se anul trecut din Moldova în Polonia cu autobusul, a avut posibilitatea să observe cum tinerele familii migrează în străinătate în căutarea unei vieţi mai bune, a unei bucăţi de pâine şi a speranţei, dar a văzut şi oamenii mai în vârstă care, stând la geamurile sau pe pragurile caselor lor, priveau spre drum, aşteptându-şi copiii să se întoarcă acasă. În ochii lor nu era nicio umbră de tristeţe, ci arătau bucurie, ascunsă după credinţa şi speranţa vieţii veşnice. La fel ca şi sfinţii Ioachim şi Ana, şi bătrânii noştri merită mulţumire pentru tot ceea ce au făcut de dragul nostru, precum şi pentru credinţa pe care ne-au transmis-o.

La sfârşitul Liturghiei, a fost intonat Te Deum, după care toţi cei prezenţi au continuat sărbătoarea cu o agapă fraternă, ocazie permanentă de a trăi comuniunea, dar şi pentru a lega noi prietenii.

Pr. Krzysztof Płonka