La începutul creației, primul imn de laudă a răsunat din străfundurile ființelor angelice, care zi și noapte îi cântă Creatorului. Unindu-se cu corurile păzitorilor noștri cerești, comunitatea din Bălți, la 29 septembrie 2016, și-a sărbătorit hramul. În acest an, această sărbătoare a fost deosebită, întrucât comunitatea a avut posibilitatea într-un mod cu totul special să se întâlnească cu îndurarea divină cu ocazia Anului extraordinar al Milostivirii, de către păstorul Diecezei de Chișinău, Preasfințitul Anton Coșa, fiind deschisă Poarta Sfântă a Milostivirii.

Celebrarea Milostivirii și deschiderea Porții a început la ora 11.00, când preoții și credincioșii l-au întâmpinat și salutat pe Preasfințitul Anton, care a și deschis Poarta Sfântă. Serbarea a continuat cu preamărirea îndurării lui Dumnezeu în fața preasfântului Sacrament, concomitent fiind oferită posibilitatea întâlnirii vii cu milostivirea divină în sacramentul Spovezii, la dispoziția credincioșilor aflându-se episcopul și preoții.

La ora 12.00 a început celebrarea sfintei Liturghii, prezidată de Preasfințitul Anton, printre invitați fiind prezent și ambasadorul Poloniei la Chișinău, Excelența Sa Artur Michalski. La predică, episcopul a subliniat că acțiunea diavolului în societate și în sufletele oamenilor, devenită vizibilă și aproape sesizabilă la nivel fizic, îndeamnă Biserica să i adreseze sfântului Mihail pentru a-i cere ajutor în dificultăți și apărare împotriva ispitelor Vicleanului. Acest atac al diavolului, real și puternic, distruge în om viața divină. Singura apărare împotriva lui este ajutorului harului lui Dumnezeu, al îngerilor și al Mamei noastre cerești. Însă puterea Satanei este limitată, întrucât el este doar o creatură – puternică, pentru că este o creatură pur spirituală –, însă o creatură care poate împiedica zidirea împărăției lui Dumnezeu. Deși Satana acționează în lume din ură față de Dumnezeu și față de împărăția sa în Isus Cristos și deși această acțiune provoacă distrugeri mari – spirituale, iar indirect și fizice –, în viața societății și a fiecărui om acțiunea sa este permisă de Providența Divină, care, în mod milostiv și puternic, ocârmuiește lumea. Faptul că Dumnezeu permite acțiunea diavolului este o mare taină, dar știm că toate conlucrează spre bine celor care îl iubesc pe Dumnezeu, adică celor care sunt chemați după planul lui (Rom 8,28).

După celebrarea sfintei Liturghii, toți cei prezenți au împărtășit bucuria sărbătorii la o agapă frățească. Programul zilei a continuat începând cu ora 15.00, prin recitarea Coroniței Divinei Îndurări și prin veghea de rugăciune în așteptarea închiderii Porții Sfinte, care a avut loc la ora 19.00, în cadrul sfintei Liturghii.

Pr. Vasili Cohanovschi