Ce ne spune fiecăruia dintre noi data de 1 noiembrie 1950? Pentru unii mai mult, pentru alții mai puțin, pentru ceilalți nimic. Dat tocmai în acea zi tomnatică, acum 68 de ani, Papa Pius al XII-lea a proclamat dogma ridicării cu trupul și sufletul la cer a preasfintei Fecioare Maria, adevăr de credință pe care poporul creștin îl trăia de secole, mai ales la data de 15 august, când sărbătoarea cu mare bucuria și solemnitate Paștele Mariei, altfel spus Adormirea Maicii Domnului.
Această solemnitate a fost aleasă, 10 ani în urmă, ca sărbătoare patronală a comunității din Orhei și, deja o decadă de ani, această comunitate, în această zi, o cinstește în mod cu totul deosebit pe Maria, a cărei ridicare la cer ne arată fiecăruia soarta la care suntem chemați, aceea de a moșteni, asemenea ei, gloria cerească.
Sfântă Liturghie a hramului comunității și a jubileului diecezan a fost celebrată de Preasfințitul Anton Coșa, păstorul Diecezei de Chișinău, cel care, la 15 august 2008, a sfințit lăcașul de cult catolic din Orhei, care a avut multe de pătimit în perioada comunistă. Salutându-i pe preoții veniți la sărbătoare, pe dl Valerian Cristea, viceprimarul urbei de pe Răut, pe Pr. Vladimir, reprezentantul Bisericii Ortodoxe, pe enoriașii parohiei, pe pelerinii veniți din alte parohii, Preasfințitul și-a manifestat bucuria că și în acest an, deosebit pentru Dieceza de Chișinău, are posibilitatea, alături de orheieni, să o sărbătorească pe Mama noastră cerească.
După proclamarea lecturilor sfinte, Pr. Petru Ciobanu a ținut cuvântul de învățătură, în care a făcut referință la dublul jubileul – cel de 25 de ani de la înființarea primelor structuri centrale ale Bisericii noastre locale și cel 10 ani de la sfințirea bisericii din Orhei –, după care a vorbit despre un triplu aspect al iubirii în viața Mariei: a iubirii Fecioarei față de Dumnezeu de aproapele și a iubirii lui Dumnezeu față de Maria.
Sfânta Liturghie s-a încheiat cu adorația euharistică și intonarea imnului Te Deum, iar după binecuvântare, Pr. Vivian Furtado a adresat un cuvânt de mulțumire celor prezenți, în special Preasfințitului Anton, viceprimarului Valerian Cristea și Pr. Vladimir. La rândul lor, dl Cristea a mulțumit și el pentru invitație, iar Pr. Vladimir a felicitat comunitatea din Orhei cu această sărbătoare, iar pe Preasfințitul Anton și întreaga dieceză cu ocazia jubileului de 25 de ani. La final, și episcopul nostru a adus mulțumirile sale lui Dumnezeu și Preasfintei Fecioare, precum și tuturor celor prezenți la această sfântă Liturghie.
Nu a lipsit nici tradiționala agapă frățească, oferită de credincioșii din Orhei, la care au fost invitați toți preoții și pelerinii veniți la hramul comunității.
Iulia Iarîșeva