Cu o sfântă Liturghie solemnă în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău, a fost sărbătorit hramul Diecezei, al cărei patron spiritual este Fecioara Maria, Maica Bunului Sfat.
 
La începutul Liturghiei, la care au participat preoți și persoane consacrate, laici, precum și reprezentanți ai autorităților și corpului diplomatic, episcopul Anton Coșa și-a adresat mesajul de salut, reafirmând bucuria de a fi împreună ca o comunitate pentru a se ruga și a-l lăuda pe Domnul, invocând-o pe Maica Bunului Sfat.
 
În special, episcopul a amintit despre originea acestei sărbători diecezane: „21 de ani în urmă, după discuțiile pe care le-am avut cu nunțiul apostolic de atunci, arhiepiscopul Karl Joseph Rauber, cu preoții și prietenii noștri, i-am adresat sfântului Papă Ioan Paul al II-lea cererea de a pune Biserica noastră locală sub protecția cerească a sfintei Fecioare Maria, Maica Bunului Sfat. Având noi, ca tânără Biserică, un loc special în inima marelui pontif, am primit un răspuns favorabil la această cerere și iată că deja de mai mult de două decenii, an de an, la 11 octombrie, în parohii, iar la 14 octombrie, în mod solemn, în Catedrala „Providența Divină”, o sărbătorim pe Maica Bunului Sfat, patroana Diecezei de Chișinău”.
 
Predica a fost rostită de Pr. Michele Arcangelo Leone, îndrumător spiritual al mișcării Reînnoirii în Duh, care a folosit ca referință pasajul evanghelic ce relatează evenimentul nunții din Cana, pe care l-a definit astfel: „O nuntă care marchează începutul vieții publice a lui Isus, deoarece Dumnezeu prin el s-a căsătorit cu omenirea: Cuvântul s-a făcut trup, Dumnezeu a luat trup de om. Iată vestea cea bună: la masa mirilor din Cana, este așezat Fiul lui Dumnezeu, El este adevăratul Mire, chiar dacă cei care l-au invitat nu știu încă acest lucru”.
 
Predicatorul italian a subliniat și figura Mariei, prezentă la nunta din Cana: „Episodul evidențiază puterea credinței Mariei, care obține de la Isus o excepție; femeia model de credință adresează un îndemn slujitorilor: faceți tot ce vă spune el. În acest îndemn este cuprinsă misiunea Bisericii: să conducă în direcția lui Cristos. Ca și Maria, discipolul autentic al Evangheliei nu face din el însuși, din gândurile, planurile și programele sale obiectul evanghelizării și centrul misiunii pastorale, ci îndreaptă privirea omului spre Cristos și spre Cuvântul său, care construiește Împărăția Tatălui în istoria omenirii”.
 
Vicarul general, Mons. Cesare Lodeserto,  a adresat cele mai calde urări episcopului, mulțumindu-i pentru darul unei slujiri care simbolizează unitatea Bisericii din Moldova. Mons. Cesare Lodeserto a amintit, de asemenea, angajamentul episcopului în misiunea de primire a refugiaților din Ucraina și, în special, de a proteja viața și familia.
 
La sfârșitul Liturghiei a fost citit decretul prin care a fost anunțată vizita pastorală a episcopului, care va începe la 22 octombrie, în Parohia Bălți.
 
După sfânta Liturghie, în cadrul unui moment de fraternitate, au fost înmânate distincții papale domnului Andrei Ion Chiriac și doamnei Marina Mihai Chiriac, acordate de Papa Francisc la cererea episcopului Anton Coșa, pentru generozitatea lor profesională în beneficiul Diecezei de Chișinău.

C. L.

Galerie foto