În ziua de 14 octombrie 2015, zi însorită și plină de aer de sărbătoare, Dieceza de Chișinău și-a sărbătorit în mod solemn patroana cerească, pe sfânta Fecioară Maria, Maica Bunului Sfat. Deja 14 ani la rând, în luna închinată sfântului Rozariu, întreaga dieceză îi aduce mulțumiri Celei sub a cărei mantie ocrotitoare a fost pusă Biserica noastră locală.

Întrucât data de 11 octombrie a fost anul acesta în zi de duminică, celebrarea solemnă a hramului a fost transferată la 14 octombrie, zi în care capitala Republicii Moldova – orașul Chișinău – își sărbătorește ziua și hramul, fiind o ocazie bună de a fi în comuniune de bucurie cu frații ortodocși, dar și cu comunitatea greco-catolică din Dieceza de Chișinău, care tot în această zi își sărbătorește hramul – „Acoperământul Maicii Domnului”.

Preoți din toate parohiile diecezei noastre s-au adunat în jurul Mamei cerești în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău. Alături de comunitatea diecezană s-a aflat și secretarul Conferinței Episcopale Italiene, ES Nunzio Galantino, însoțit de un confrate preot, preoți din România și Polonia, precum și reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditați în Republica Moldova.

Sfânta Liturghie, prezidată de înaltul oaspete din Italia, a fost precedată, începând cu ora 10.30, de intonarea Acatistului Maicii Domnului, în interpretarea corului catedralei, condus de doamna Reghina Nadkrenicinaia, rugăciunile fiind rostite de Pr. Igor Plevschi, vicar al Parohiei greco-catolice „Acoperământul Maicii Domnului”. Se putea citi pe chipul celor doi episcopi, prezenți în catedrală în timp ce se cânta acatistul, dar și a credincioșilor preyenți, bucuria și simpatia pentru această cântare dumnezeiască.

Începând cu ora 11.00, întregul prezbiteriu al diecezei și preoții oaspeți au pornit în procesiune spre altar. La începutul celebrării, episcopul de Chișinău, ES Anton Coșa, i-a adresat un salut de bun venit ES Nunzio Galantino, invitându-l să prezideze sfânta Jertfă a Liturghiei. După proclamarea lecturilor sfinte, înaltul oaspete italian a rostit cuvântul de învățătură, în care a vorbit despre rolul Mariei în misiunea lui Isus și în viața noastră, plecând de la relatarea evanghelică a nunții din Cana Galileei, ea fiind cea care ne poate ajuta să transformăm apa tristeții în vinul bucuriei.

După împărtășirea cu trupul și sângele Fiului Mariei a urmat procesiunea cu preasfântul Sacrament, în timpul căreia a fost intonată Litania în cinstea Maicii Bunului Sfat, încheindu-se cu cântarea imnului de mulțumire Te Deum și binecuvântarea cu Isus din Euharistie. După binecuvântare, ES Anton Coșa i-a mulțumit secretarului CEI pentru bunăvoința cu care a răspuns invitației de a fi alături de comunitatea noastră diecezană în ziua în care ea îi mulțumește lui Dumnezeu și Mariei pentru harurile și bucuriile pe care ni le oferă. Apoi a prezentat comunitatea neocatecumenală care și-a început activitatea în Dieceza de Chișinău. Și ca semn al prețuirii pentru implicarea persoanelor consacrate în viața diecezei, episcopul de Chișinău a transmis comunităților călugărești copia icoanei Maicii Bunului Sfat, prima comunitate în care va poposi icoana fiind cea a surorilor baptistine din Bălți. La sfârșit a luat cuvântul Mons. Benone Farcaș, care a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea sărbătorii – preoți, surori, voluntari, precum și corului pentru cântarea cu care a făcut să crească bucuria sărbătorii.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească, ocazie de prelungire a bucuriei și de împărtășire.

Sfântă Marie, Maica Bunului Sfat, roagă-te pentru noi!

Pr. Petru Ciobanu