Eusebiu din Cezareea, considerat a fi părintele istoriografiei ecleziastice, vorbind despre împăratul Constantin cel Mare, cel care a dat libertate de cult creștinilor după trei secole de persecuții, povestește despre visul avut de împărat, în care i s-a arătat crucea cu înscrisul In hoc signo vinces – În acest semn vei învinge. La scurt timp după acest eveniment, mama împăratului, sfânta Elena, femeie profund credincioasă, a mers în pelerinaj la Ierusalim, unde a descoperit sfânta Cruce a Domnului. În amintirea acestui eveniment, a fost instituită sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, sărbătorită de Biserica universală la 14 septembrie pentru a le reaminti creștinilor prețul cu care au fost răscumpărați. Este aceeași zi în care comunitatea catolică din Bender își celebrează hramul, conștientă mereu că numai în acest semn ajung la victorie. Anul acesta, pentru a le oferi credincioșilor posibilitatea să participe în număr cât mai mare la sărbătoarea, hramul a fost transferat pentru ziua de duminică, 18 septembrie, zi în care, în contextul Anului Milostivirii, a fost deschisă și Poarta Sfântă.
La bucuria și entuziasmul credincioșilor din Bender s-au alăturat și pelerini veniți din alte localități ale Decanatului din Transnistria, bucurie sporită și de prezența în mijlocul lor a Preasfințitului Anton Coșa, care a și deschis Poarta Sfântă chiar în curtea casei în care se află capela, unde, în așteptarea terminării construcției bisericii parohiale, se celebrează actualmente sfintele liturghii, oferindu-le astfel credincioșilor prezenți la eveniment posibilitatea de a obține indulgența plenară pentru iertarea pedepselor datorate păcatelor deja mărturisite.
Evenimentul a fost bine pregătit pe toate planurile sub grija atentă a părintelui Marcin Januś, care, cu această ocazie, și-a încheiat misiunea în această parohie. Credincioșii au avut posibilitatea de a participa la misiunile populare predicate de către tânărul preot Michał Tabaka, care a fost ajutat de doi seminariști și o soră, veniți împreună cu dânsul în acest scop din Polonia. Credincioșii au putut să se apropie de sfântul sacrament al Spovezii, iar unii dintre ei, care nu au putut participa la misiuni din cauza serviciului, profitând de prezența mai multor preoți, au putu să se spovedească chiar înainte de începerea celebrărilor. Sâmbăta un număr mare de voluntari au roit în curtea capelei, fiecare oferindu-și timpul și serviciile pentru înfrumusețarea ambientului. Femeile mai experimentate au pregătit bucate alese pentru marea sărbătoare, din care nu lipseau nici tradiționalele noastre sarmale.
Printre credincioșii prezenți era și senioara comunității, Pani Stanislawa, în vârstă de 94 de ani, care, prezentându-se episcopului, a spus: „Eu sunt fiica cea mică a fostului dascăl care cânta la orga din Râbnița, înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial...” La sărbătoare au fost prezenți și câțiva confrați preoți din Congregația Preasfintei Inimi a lui Isus, în frunte cu superiorul districtului, Pr. Piotr Kuszman, paroh de Tiraspol.
Un moment deosebit a fost cel al prezentării și introducerii în oficiu al noului paroh, în persoana părintelui Vladimir Belokonîi, credincioșii primindu-l cu vădită emoție, dar și cu bucurie, întrucât în trecut dânsul fusese vicar cooperator în această comunitate și este bine cunoscut majorității credincioșilor.
Îndată după ritul de închidere a Porții Sfinte, credincioșii au fost invitați să participe și la agapa frățească organizată pentru toți în fața casei, prelungind astfel încă un pic bucuria sărbătorii și dând posibilitatea de a-și împărtăși unii altora gândurile și sentimentele generate de acest moment binecuvântat.
A consemnat Pr. Petru Ciobanu