Privind înapoi la cei 25 de ani de când sfântul Ioan Paul al II-lea a înființat primele structuri centrale ale Bisericii noastre locale, ne putem întreba: e mult sau puțin, a fost bine sau mai puțin bine, dacă ne-am întoarce în timp, ar trebui ceva schimbat sau e bine așa cum a fost? Întrebări, întrebări, întrebări... Dar se cuvine, mai mult decât a ne întreba, să-i mulțumim Providenței Divine că existăm și că ne-a însoțit pe parcursul acestui timp binecuvântat și să-i aducem laudă lui Dumnezeu pentru grija pe care ne-o poartă.

Anume acesta a fost rolul Euharistiei – căci, din limba greacă, euharistie înseamnă tocmai a mulțumi – celebrate sâmbătă, 19 mai 2018, în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău, zi în care Parohia Catedralei și-a sărbătorit patronul ceresc. Episcopi, preoți și poporul lui Dumnezeu și-au unit glasul în aducere de laudă Preasfintei Treimi.

Programul celebrării a început încă de vineri seara, la ora 17.00, cu o celebrare penitențială, în care, pornind de la lecturile biblice, îndeosebi de la parabola Tatălui îndurător din Evanghelia după sfântul Luca, după cercetarea cugetului și Spovadă, credincioșii au avut posibilitatea – iar și iar – să guste milostivirea Tatălui ceresc. Și sfânta Liturghie de vineri seara a fost dedicată tot Jubileului parohiei, Pr. Petru Ciobanu la predică trecând în revistă istoria Bisericii noastre locale, la sfârșit îndemnându-i pe cei prezenți să-i aducă mulțumire lui Dumnezeu pentru această istorie bogată, chiar dacă uneori tulbure și dramatică.

Sâmbătă, începând cu ora 10.00, poporul lui Dumnezeu adunat în sfântul lăcaș îmbrăcat în straie de sărbătoare, au început să se roage sfântul Rozariu, ca mulțumire adusă Maicii noastre cerești pentru protecția ei maternă, după care, începând cu ora 10.30, corul Catedralei „Providența Divină” a intonat Acatistul Maicii Domnului, cu aceeași intenție de a-i aduce Mariei prinosul nostru de recunoștință pentru tot ce face pentru noi, creștinii din această Biserică.

Aproape de ora 11.00, clopotele catedralei au început să sune, dând de știre tuturor că începe cea mai sublimă aducere de mulțumire – sfânta Liturghie, care a fost prezidată de episcopul de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel, cel care a fost alături de Biserica noastră locală încă de la începuturile renașterii vieții de credință pe meleagurile noastre, rămânându-ne mereu un prieten și un sprijin. Pentru început, cu un cuvânt de salut față de episcopul de Iași, față de preoți, reprezentanții corpului diplomatic, persoanele consacrate și credincioși s-a adresat Preasfințitul Anton Coșa, episcop de Chișinău, iar apoi și Pr. Mihai Balan, parohul Catedralei.

Predica a fost ținută de Mons. Benone Farcaș, fost paroh al Parohiei „Providența Divină”, iar actualmente rector al Seminarului „Sfântul Iosif” din Iași, care a vorbit despre cum Providența Divină i-a însoțit pe catolicii de pe aceste meleaguri dintotdeauna, fiind aceeași Providență care, prin mâinile sfântului Ioan Paul al II-lea, a înființat, acum 25 de ani, Administratura Apostolică de Moldova, iar, în 2001, și Dieceza de Chișinău. „Aniversarea de astăzi, a menționat predicatorul, este o minunată ocazie de a ne reaminti ce înseamnă a fi membri ai Bisericii Catolice și care trebuie să fie atitudinea noastră fa ă de ea”. O atitudine de credință, și tocmai de aceea, și-a încheiat cuvântul de învățătură cu îndemnul ca „azi în ziua hramului acestei catedrale, să reînnoim credința noastră în Providența Divină, credința în Dumnezeu care ne-a creat din iubire și care cu dragoste infinită continuă să se îngrijească de noi, să ne ofere bucuria prezenței sale, să ne binecuvânteze și să ne ocrotească. Să-l lăsăm pe Cristos să domnească în inimile, familiile și casele noastre și atunci vom simți din plin efectele binefăcătoare ale Proniei, ale Providenței Divine”.

După Împărtășanie, a urmat adorația euharistică, în timpul căreia a fost intonat – în semn de mulțumire – imnul Te Deum. După binecuvântarea cu Isus Euharisticul, cu un cuvânt de prețuire s-a adresat către toți cei prezenți Preasfințitul Petru Gherghel. Înainte de a se înfrupta din bucatele oferite parohie celor veniți la sărbătoare, Pr. Petru Ciobanu a expus istoria comunității catolice din Chișinău pe parcursul celor 25 de ani, prezentată și în expoziția fotografică din curtea catedralei.

Providența Divină, miluiește-ne pe noi!

Pr. Petru Ciobanu