Printre multele invocații din Litania lauretană, pe care poporul creștin o cântă cu atâta însuflețire în această lună mai închinată Mamei noastre cerești, este una care ar trebui să ne dea cea mai multă speranță nouă, oamenilor, care atât de mult avem nevoie de ajutor ceresc. Este vorba de Ajutorul creștinilor, invocație introdusă acolo de sfântul Pius al V-lea în 1571, în urma victoriei flotei creștine asupra celei otomane la Lepanto, la 7 octombrie același an. În anul 1815, Papa Pius al VII-lea, pentru a marca sfârșitul exilului său și revenirea în Roma, a fixat pentru data de 24 mai comemorarea Sfintei Fecioare Maria, Ajutorul creștinilor, în semn de mulțumire că datorită ei a revăzut Cetatea Eternă după ani de exil în Franța. Sfântul Ioan Bosco a fost un cinstitor fervent al Mariei, Ajutorul creștinilor, și i-a îndemnat și pe fiii săi spirituali să apeleze la ea, punându-și nou-înființata familie călugărească sub ocrotirea Mariei, invocată drept „Ajutorul creștinilor”. Și fiii săi spirituali i-au ascultat îndemnul.
Deja de șapte ani, avem în Chișinău o parohie care o are drept patroană pe această Mamă gata oricând să vină în ajutorul creștinilor. Este vorba de parohia din sectorul Botanica, încredințată spre păstorire fraților salezieni, ce ieri și-a sărbătorit hramul și jubileul. Credincioșii parohiei au fost pregătiți pentru sărbătoare prin trei zile de misiuni populare, în timpul cărora Pr. Petru Ciobanu le-a vorbit despre Maria ca Mamă, Fecioară și Regină, îndemnându-i să-i urmeze în toate exemplul.
Chiar dacă cerul era puțin înnourat, dispoziția celor veniți la sărbătoare era una pe măsură, căci știau că s-au adunat sub mantia ei pentru a-i aduce, prin mâinile, mulțumire lui Dumnezeu pentru atâtea haruri pe care le-au primit, dar și pentru că știau că Maria le va fi alături. Sfânta Liturghie a început la ora 19.00, fiind prezidată de Preasfințitul Anton Coșa, păstorul Diecezei de Chișinău, care le-a transmis celor prezenți un cuvânt de salut și de îndemn să apeleze mereu la ajutorul Maicii Domnului, mulțumindu-le, totodată, fraților salezieni pentru opera pe care o desfășoară în dieceză, operă pusă și sub protecția Ajutorului creștinilor. Părintele Janusz Ulatowski, păstorul comunității, i-a salutat și el pe cei prezenți, menționând că 2018 este un an jubiliar nu doar pentru Dieceza de Chișinău, ci și pentru familia saleziană, întrucât acum 150 de ani a fost consacrată biserica „Sfânta Fecioară Maria, Ajutorul creștinilor” din Torino, devenită centrul vieții sfântului Ioan Bosco.
După proclamarea cuvântului lui Dumnezeu, care ne-a vorbit despre Maria înveșmântată în soare și purtând o coroană d 12 stele (cf. Ap 12,1) și despre ajutorul Mariei la nunta din Cana Galileii (In 2,1-11) a urmat predica ținută de Pr. Petru Ciobanu, care, pornind de la Evanghelie, a arătat credința, speranța și iubirea Mariei față de Isus și față de oameni, după care i-a îndemnat pe cei prezenți să apeleze la ajutorul ei pentru a avea, asemenea ei, aceeași credință, speranță și iubire, pentru ca astfel să se învrednici, ca și Maria, de cununa mântuirii. A întrebat la sfârșit: cum au fost posibili acești 25 de ani de când existăm ca Biserică locală? Și a răspuns: datorită credinței, speranței și iubirii arătate de păstorul diecezei noastre și de întregul popor creștin, dar și datorită ajutorului Mariei.
După Împărtășanie a urmat procesiunea cu statuia Fecioarei, Ajutorul creștinilor, cu patru stațiuni, la fiecare dintre ele rugându-ne câte una dintre cele patru părți ale Rugăciunii Jubileului: trei către Preasfânta Treime și una către Maica Bunului Sfat. Sfânta Liturghie s-a încheiat cu binecuvântarea solemnă prin mijlocirea Mariei, Ajutorul creștinilor, împărțită de Preasfințitul Anton Coșa.
Sărbătoarea a continuat cu o agapă frățească, moment de împărtășire și bucurie.
Sfântă Fecioară Marie, Ajutorul creștinilor, roagă-te pentru noi!
Pr. Petru Ciobanu