La Bălți a fost celebrată solemnitatea Arhanghelilor Mihail, Gabriel și Rafael, cu prezența episcopului Anton Coșa și a unor preoți, în special din Decanatul de Nord.

Parohul, Pr. Jacek Puć l-a întâmpinat pe Episcop cu bucurie, împreună cu credincioșii, după o lungă perioadă de absență, din cauza pandemiei, care a limitat participarea și celebrările. Această sărbătoare a avut loc, de asemenea, în conformitate cu regulile de prevenire a infecției, cu respectarea distanței corectă și a tuturor măsurilor de protecție.

La începutul liturghiei, episcopul a întâmpinat comunitatea cu bucurie și iubire părintească, arătând că prezența sa în ziua sărbătorii parohiale este un motiv de încurajare pentru a trăi, în ciuda dificultăților momentului, o cale de credință mai intensă și autentică. „Pandemia, a spus episcopul, reiterând acest lucru și la sfârșitul liturghiei, nu trebuie să oprească viața comunității.

Acest lucru a fost repetat și de părintele paroh, care cu această ocazie a vorbit despre celebrarea „bicentenarului” existenței parohiei, care va fi sărbătorită în 2021, parohia din Bălți fiind înființată în 1821.

Predica a fost rostită de Pr. Vasili Cohanovschi, care a fost întâmpinat de comunitatea parohială cu mare bucurie, după ce în iunie a plecat pentru a prelua Parohia „Sfântul Alois Scrosoppi” din Chișinău. Preotul a vorbit despre Sfinții Arhangheli, pornind de la lecturile propuse în liturgie și explicând credincioșilor despre valoarea prezenței acestor figuri divine în viața creștinului.

La sărbătoare, pe lângă vicarul general Mons. Cesare Lodeserto, au mai participat și decanul de Nord, Pr. Stanislav Obreja, Pr. Artur Chruslak, Pr. Grigori Czubak și Pr. Krzysztof Płonka.

Sărbătoarea s-a încheiat cu un moment convivial, organizat de colaboratorii laici ai parohiei, Surorile din Bălți și Surorile din Glodeni.

C. L.

Galerie foto