Sâmbătă, 8 august, comunitatea catolică din Rașcov a îmbrăcat straie de sărbătoare, fiind ziua în care și-a sărbătorit patronul ceresc, sfântul Caetan. Sfânta Liturhie solemnă, celebrată de păstorul Diecezei de Chișinău, PS Anton Coșa, a început la ora 11.00. Alături de Preasfinția Sa au concelebrat cei doi preoți responsabili cu pastorația comunității respective – Pr. Ruslan Pogrebnîi SCJ, paroh, și Pr. Andrei Oleinic SCJ, preoți dehonieni veniți din Sloboda-Rașcov, Rîbnița, Tiraspol și Bender, și Pr. Vasili Cohanovschi, vicar de Bălți, venit la sărbătoare cu un grup de pelerini, dar și un preot din Ucraina, originar din Sloboda-Rașcov.
Episcopul, ajuns în sat, s-a alăturat grupului de pelerini din Sloboda-Rașcov, mergând împreună cu ei cei 2-3 km până la biserică, unde a fost întâmpinat de preoții din parohie și de credincioși.
Cuvântul de învățătură a fost adresat de Pr. Diacon Edgar Vulpe, care, plecând de la versetul biblic: „Începutul înțelepciunii este frica de Dumnezeu”, a menționat că adevărata „frică de Dumnezeu” este evlavia, respectul față de cuvântul și voința lui Dumnezeu. Această frică, a continuat predicatorul, este sămânța credinței care necesită îngrijire permanentă pentru a o face „vie și rodnică”. Credința fără fapte este moartă și fiecare dintre noi este chemat să o manifeste prin propriul mod de viață. Îndemnul părintelui diacon a fost acela de a fi creștini 24 de ore din 24, iar inima noastră să fie alipită de adevărata comoară: cunoașterea lui Dumnezeu. Referindu-se la patronul comunității, predicatorul a menționat că meritul sfântului Caetan nu este doar acela de a fi înființat congregații religioase, ci, mai ales, sfințenia de care a dat dovadă, sfințenie pe care trebuie să o imităm și noi, pentru ca modul nostru de viață să fie în concordanță cu credința pe care o mărturisim și pe care o hrănim prin sacramente.
După Împărtășanie, a urmat adorația preasfântului Sacrament, cu procesiunea în jurul sfântului lăcaș închinat sfântului Caetan, după care sărbătoarea a continuat cu agapa frățească, menită a întregi comuniunea de bucurie la care au făcuți părtași cei hrăniți cu cuvântul și trupul Domnului.
Pr. diacon Edgar Vulpe