Auxilium christianorum sau Ajutorul creștinilor este unul dintre titlurile cu care, din cele mai vechi timpuri ale creștinismului, credincioșii o invocau pe sfânta Fecioară. Invocația, inclusă și în Litania lauretană, a căpătat o răspândire și mai mare după victoria creștină de la Lepanto din 1571, dar și prin apostolatul sfântului Ioan Bosco, fondatorul Congregației Fraților Salezieni.

În momentul înființării Parohiei „Sfânta Fecioară Maria, Ajutorul creștinilor” din Chișinău, Preasfințitul Anton Coșa, de comun acord cu preoții salezieni care activează în Dieceza de Chișinău, a pus noua parohie sub protecția cerească tocmai a Mariei, Ajutorul creștinilor, comemorarea căreia se face în fiecare an la 24 mai.

Sărbătoarea de anul acesta a adunat, în sunetul noilor clopote ale bisericii parohiale, credincioși veniți din parohie și comunitățile învecinate. Sfânta Liturghie solemnă începută la ora 18.30 a fost deschisă de salutul adresat episcopului, preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor de Pr. Janusz Ulatowski SDB, parohul comunității în sărbătoare. Cuvântul de învățătură, rostit după proclamarea lecturilor sfinte, a fost ținut de Pr. Krzysztof Płonka. Acesta a prezentat figura Mariei pornind de la cele cinci cuvinte pe care ni le redau Evangheliile: Iată slujitoarea Domnului...; Cum va fi aceasta de vreme ce nu cunosc bărbat; Magnificat; Fiule, de ce ne-ai făcut aceasta...; Faceți tot ce vă va spune. Maria, a menționat predicatorul, într-adevăr, spune puține cuvinte, însă toate cuvintele le păstrează în inima ei, la fel cum suntem chemați și noi să păstrăm cuvintele lui Isus în inimile noastre, să le medităm și să le împlinim.

După sfânta Împărtășanie a urmat tradiționala deja procesiune cu statuia sfintei Fecioare Maria, Ajutorul creștinilor, cu cele patru stațiuni, la care toți împreună s-au rugat pentru diferite intenții.

Îi mulțumim Mamei noastre cerești pentru mijlocirea și pentru ajutorul ei și o rugăm să ne fie mereu alături.

Ajutorul creștinilor, roagă-te pentru noi!

Pr. Petru Ciobanu