Sub ocrotirea Sfintei Fecioare Maria, Ajutorul Creștinilor, la data 24 mai 2023 a fost celebrat, în mod oficial, hramul parohiei încredințate comunității Saleziene din Chișinău. La acest eveniment au participat, înpreună toți călugării salezieni, care își desfășoară activitatea în capitala Moldovei, episcopul Anton Coșa, care a prezidat sfânta Liturghie, Pr. Massimo Zagato, responsabil cu pastorația tineretului pentru provincia de unde provin salezienii din Chișinău (Nordul Italiei), persoane consacrate, care își desfășoară misiunea în Chișinău, credincioși din parohie și din alte comunități, animatorii care susțin proiectele educative și misionare ale salezienilor și copiii din centrul de plasament „Mamma Margherita”.

În cuvântul de la începutul sfintei Liturghii, Episcopul i-a invitat pe toți să se roage după o intenție specială. În urma unei întâlniri cu unul dintre credincioșii din Transnistria, Preasfințitul Anton a fost rugat cerut să se roage pentru sănătatea unui copilaș, în vârstă de 3 luni, căruia medicii nu reușesc să îi găsească pricina bolii. De asemenea, această intenție a fost extinsă și la medicii care se ocupă de acest copilaș, pentru ca Sfânta Fecioară Maria, Ajutorul Creștinilor, să-i inspire și să îi lumineze în rezolvarea situației în care se află micuțul Efim.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Pr. Massimă Zagato, care a făcut o introducere în spiritualitatea saleziană, a condus pe urmele pașilor sfântului Ioan Bosco din copilărie până la întemeierea comunității saleziene și a portretizat legătura profundă, pe care Ioan Bosco a avut-o cu Sfânta Fecioară Maria, Ajutorul Creștinilor.

După sfânta Liturghie, a urmat procesiunea cu statuia Sfintei Fecioare pe teritoriul oratoriului, moment în care participanții um meditat asupra misterelor sfântului Rozariu, rugându-se pentru pace în lumea întreagă. La fiecare dintre cele cinci stațiuni, au implorat mijlocirea Ajutorului Creștinilor pentru câte un continent și au reflectat asupra enciclicei „Fratelli tutti”  a Sfântului Părinte Papa Francisc. 

După binecuvântarea solemnă de la finalul procesiunii, a urmat o agapă frățească, moment în care fiecare participant a putut savura din bucatele pregătite pentru această sărbătoare și a putut împărtăși bucuria comuniunii împreună cu ceilalți credincioși aflați sub ocrotirea Maicii Domnului.

Comunitatea Saleziană din Moldova este formată din superiorul comunității, Pr. Andrea Ballan, alți trei preoți, Pr. Sergio Bergamin, Pr. Giuseppe Pellizzari, Pr. Fabrizio Iacuzzi, și un călugăr, fratele Corrado Camparmò. 

G. C.