Sâmbătă, 6 aprilie 2024, în săptămâna de după Paște, episcopul de Chișinău a vizitat comunitatea din sectorul Buiucani al capitalei, pentru „celebrarea hramului bisericii dedicate sfântului Alois Scrosoppi, un sfânt al iubirii și al bunătății față de cei nevoiași”.
 
În mesajul introductiv, PS Anton Coșa a amintit că „până acum am fost obișnuiți să celebrăm sărbătoarea hramului în luna octombrie, în comuniune cu întreaga Congregație a Surorilor Providenței, care mai mult de două decenii au activat în dieceza noastră”.

Cu această ocazie, episcopul a ținut să menționeze în mod deosebit această congregație: „Le suntem în continuare recunoscători pentru munca depusă aici, având speranța că Dumnezeu, prin mijlocirea sfântului Alois Scrosoppi, nu va lăsa această structură caritativă fără oameni dedicați alinării durerilor celor în suferință”. Prezența la celebrare a trei maici din congregație, venite de la Iași, a fost, prin urmare, un moment de bucurie pentru episcop și pentru comunitate.
 
„Acest sfânt”, a continuat PS Anton, „prin exemplul lui de iubire, vrea să ne educe și pe noi tot mai mult în spirit creștin, ca să fim și noi, asemenea lui, buni samariteni, buni creștini”.
 
Un dar deosebit a fost și prezența Excelenței Sale Peter Canisius von Canisius, Ambasadorul Ordinului Suveran de Malta în Republica Moldova, care se pregătește pentru sărbătorirea, la 2 iunie, a 10 ani de la începutul activității cantinei sociale pentru bătrâni, deschise de ordin la Fundația „Casa Providenței”.
 
Predica a fost rostită de diaconul Andrei Bolocan, care a comentat parabola Bunului Samaritean și s-a axat pe expresia lui Isus: „Mergi şi fă şi tu la fel!”
 
„Chemarea Domnului "Mergi şi fă şi tu la fel" este o foaie de parcurs pentru cei care vor să ajungă în împărăția lui Dumnezeu, care vor să atingă sfințenia”.
 
Mai mult, predicatorul a amintit că sfințenia vine prin rugăciune: „Dar pentru a atinge sfințenia, trăirea conștientă și participarea la istoria bunului samaritean trebuie să fie completată de un al treilea pas. O viață de rugăciune este foarte importantă în viața noastră. Atunci când îl lăudăm pe Domnul prin rugăciune și îi mulțumim pentru că ne-a încredințat misiunea de a fi instrumente în mâinile Sale”.
 
În cadrul celebrării, episcopul a mulțumit Pr. Mihai Balan pentru dedicația sa în slujirea acestei comunități. Pr. Mihai și-a exprimat recunoștința, confirmându-și angajamentul slujirii atât timp cât va dori bunul Dumnezeu.

C. L.