În ziua de duminică, 4 octombrie 2015, comunitatea catolică franciscană din or. Rîșcani și-a sărbătorit hramul și patronul comunității – sf. Francisc de Assisi.

Începută cu sf. Rozariu la ora 15.30, sărbătoarea a continuat cu sfânta Liturghie solemnă de la ora 16.00 și s-a încheiat cu adorația și binecuvântarea cu preasfântul Sacrament. Sf. Liturghie a fost celebrată de Pr. Mihai Balan, parohul comunităților din Glodeni și Stîrcea, fiind însoțit la concelebrare și de părintele predicator, Vasili Cohanovschi, Pr. Vivian Furtado SVD, Pr. Roman Czajka SVD, Pr. Livio Maria Mattivi SDB, Pr. Daniel-Ionel Medveș și Pr. Cristian Diacu OFMConv, parohul comunității. Alături de ei au mai participat circa 35 de credincioși, printre care și Surorile Franciscane Misionare de Assisi din parohia Glodeni, Surorile Baptistine din parohia Bălți, Surorile de Caritate ale Sf. Ioana Antida Thouret din parohia Grigorăuca, Surorile Slujitoare ale Preasfintei Fecioare Maria Neprihănit Zămislită din parohia Stăuceni.

La Sf. Liturghie, părintele predicator Vasili Cohanovschi a elogiat viața Sf. Francisc de Assisi, care l-a imitat întru totul pe Isus cel Răstignit, atât prin predicarea evangheliei, cât, mai ales, prin exemplul său practic de a deveni întruchiparea iubirii milostive a lui Dumnezeu între oameni. În încheierea predicii sale, Pr. Vasili a amintit și de rugăciunea splendidă prin care Sf. Francisc de Assisi cerea:

Doamne, fă din mine un instrument al împăcării între oameni:
Unde este ură eu să aduc iubire,
Unde este vină eu să aduc iertare,
Unde este dezbinare, eu să aduc unire,
Unde-i rătăcire, eu să aduc adevărul,
Unde-i îndoială, eu să aduc credință,
Unde-i disperare, eu să aduc speranță,
Unde-i întuneric, eu să aduc lumină,
Unde-i suferință, eu să aduc bucurie.
Doamne, ajută-mă ca mai curând eu să mângâi pe alții decât să fiu mângâiat,
Ca eu să-i înțeleg pe alții decât eu să fiu înțeles,
Ca eu să iubesc pe alții decât eu să fiu iubit.
Caci când mă uit pe mine însumi atunci mă găsesc,
Când iert atunci găsesc iertare,
Când mor pentru Tine, atunci învii la viața de veci. Amin.

Pr. Cristian Diacu OFMConv