Sâmbătă, 17 martie 2018, Parohia „Sfântul Iosif” din Rîbnița, îmbrăcând straie de sărbătoare, și-a sărbătorit patronul ceresc, pe sfântul și dreptul soț al preasfintei Fecioare Maria, sfântul Iosif. Liturghia, care a început la ora 11.00, a fost celebrată de Preasfințitul Anton Coșa, păstorul Diecezei de Chișinău, alături de care au concelebrat preoți din parohiile diecezei. A fost primul din seria de jubilee parohiale în acest an jubiliar în care Biserica noastră locală își celebrează frumoasa vârstă de 25 de ani. Printre mulțimea de credincioși care a umplut biserica din urbea de pe malul Nistrului s-a aflat și ambasadorul Poloniei la Chișinău, ES Bartłomiej Zdaniuk.

Predica a fost ținută de Pr. Ruslan Pogrebnîi SCJ, fiu al diecezei noastre, care a vorbit despre acțiunea harului divin în viața sfântului Iosif, făcând apoi legătură cu aceeași acțiune în viața Bisericii noastre locale.

După Împărtășanie, sfânta Liturghie a continuat cu expunerea preasfântului Sacrament și procesiunea cu Isus euharisticul în jurul sfântului lăcaș, după care episcopul, preoții, comunitatea și pelerinii veniți din alte parohii au invocat mijlocirea sfântului soț al Mariei prin rugăciunea de încheiere a novenei și litania în cinstea sfântului Iosif. Înainte de binecuvântare, ca semn de mulțumire, a fost intonat imnul Te Deum.

Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu proiecția unui film despre catolicii din Transnistria și despre istoricul Parohiei „Sfântul Iosif” din Rîbnița, după care, pentru a desăvârși bucuria celebrării, a urmat o agapă frățească și un program artistic.

Pr. Vasili Cohanovschi