În perioada 22-26 august 2012 se desfăşoară la Iaşi a VI-a Adunare Generală a Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice (FIAC). Tema acestei întâlniri internaţionale care face din oraşul Iaşi „capitala Acţiunii Catolice” este "Laici din Acţiunea Catolică - coresponsabilitate eclezială şi socială" având motto-ul "În acelaşi ceas, s-au ridicat şi s-au întors la Ierusalim" (Lc 24, 33). La reuniune participă 170 de responsabili ai Acţiunii Catolice din 35 de ţări, aşa cum consemna în comunicatul de presă pr. Cornel Cadar, purtătorul de cuvânt al Episcopiei de Iaşi şi rubrica info de pe situl ercis.ro. Împreună cu laicii responsabili, participă cardinalul Salvatore de Giorgi, arhiepiscop emerit de Palermo, fost asistent al FIAC, Mons. Francisco-Javier Lozano, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, PS Domenico Sigalini, episcop de Palestrina, asistent eclezial general al Acţiunii Catolice Italiene şi FIAC, episcopi şi preoţi de pe 4 continente care împărtăşesc în munca lor apostolică carisma şi misiunea acestei asociaţii. Punctele cheie ale acestor întâlniri sunt exigenţele educative, contribuţia specifică a asociaţiei la noua evanghelizare în lumea întreagă şi celebrarea aniversarului de 50 de ani al Conciliului Vatican II.

Din partea Episcopiei de Chişinău la lucrările Fiac participă o delegaţie condusă de Preasfinţitul Anton Coşa, episcop de Chişinău, împreună cu pr. Mihai Bălan şi pr. Vasile Cohanovschi, asistenţi ai grupului de iniţiativă al Acţiunii Catolice în Dieceza de Chişinău, împreună cu un tânăr laic. Se cuvine să reamintim în acest context efortul constant făcut de responsabilii locali ai AC din Dieceza de Chişinău, sub oblăduirea Episcopului de Chişinău, de a implanta în Biserica proprie germenii plini de vitalitate ai acestei mişcări eccleziale laice, care îmbină acţiunea cu rugăciunea, responsabilitatea cu contemplaţia, Euharistia cu caritatea. Mai precis, grupul de iniţiativă AC din Dieceza de Chişinău a avut o agendă de formare în care au figurat numeroase contacte şi întâlniri cu grupuri diecezane AC (atât tineri cât şi adulţi) din dieceza de Iaşi, dar şi din Ucraina.

 

După ce în prima zi, miercuri, 22 august, toţi reprezentanţii au participat la Sfânta Liturghie a hramului Catedralei din Iaşi (Sfânta Fecioară Maria, Regină) prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, gazda întâlnirii, în a doua zi, după un program de conferinţe, dezbateri, momente de reflecţie asupra misiunii laicilor în Biserică şi societate, participanţii s-au adunat la Sf. Liturghie în rit bizantin, celebrată de PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea. Preasfinţitul Anton Coşa, episcopul predicator, a evidenţiat în timpul cuvântului de învăţătură ţinut cu acest prilej, că „iubirea lui Dumnezeu trebuie mărturisită în lumea de azi inclusiv cu ajutorul diferitelor carisme care sunt în Biserică, cum este şi Acţiunea Catolică, suntem responsabili în evanghelizarea şi transmiterea mesajului iubirii, care este Dumnezeu”, urându-le participanţilor ca aceste zile să fie cu adevărat o experienţă a întâlnirii cu Cristos.

 

Încheierea adunării (duminică, 26 august, ora 11.00) va fi marcată prin sfânta Liturghie din aceeaşi catedrală prezidată de Eminenţa sa card. Salvatore de Giorgi, la care vor participa şi câteva grupuri de laici din ţară.

 

Forumul Internaţional al Acţiunii Catolice este un organism iniţiat în 1987 şi constituit la Roma în 1991 ca un liant între asociaţiile naţionale de laici din lume, spre serviciul acestora şi al Bisericii. Printre cele 28 de ţări membre ale FIAC este şi România. Celelalte cinci adunări generale ale FIAC au avut loc la Viena (1994), Buenos Aires (1997) şi la Roma (2000, 2004, 2008).