La 21 Mai 2014, la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi a avut loc întâlnirea promoţiei de preoţi din anul 1989, promoţie din care fac parte şi episcopul de Chişinău, PS Anton Coşa, şi vicarul general al diecezei noaste şi parohul de „Providenţa Divină”, Mons. Benone Farcaş.

La ora 17.00 a avut loc Sfânta Liturghie de mulţumire, liturghie care a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Alături de preasfinţia sa au concelebrat PS Aurel Percă, PS Anton Coşa, Mons. Benone Farcaş, rectorul Institutului Teologic din Iaşi, Pr. Benone Lucaci, împreună cu preoţii absolvenţi ai promoţiilor din 1989 şi 1994.

În cuvântul de primire de la începutul Sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a urat bun revenit preoţilor în „cenacolul de la Iaşi”, după cum îi place să numească Seminarul, urmat de discursul de primire a promoţiilor din partea rectorului Pr. Benone Lucaci.

Omilia din cadrul Sfintei Liturghii de mulţumire pentru darul sfintei Preoţii a fost ţinută de Mons. Benone Farcaş. Acesta a început omilia cu un citat din autorul englez James R. Jones, făcând referinţă la starea care îl cuprinde chiar în aceste momente de întâlnire cu colegii alături de care a petrecut anii de formare în Seminar: „Să nu poţi da glas cuvintelor pe care inima le zugrăveşte”. Un refren profund a însoţit predica sa, exprimând măreţia sfintei Preoţii, îndemnându-i pe cei prezenţi, preoţi şi seminarişti, să-l urmeze cu mai mare avânt pe Cristos, Marele Preot: „A te îndrăgosti de Dumnezeu este cea mai pătimaşă poveste de dragoste. A-l căuta pe Dumnezeu este cea mai palpitantă aventură. A-l găsi pe Dumnezeu este cea mai mare cucerire” (sf. Augustin).

Uitându-ne la preoţii prezenţi care activează în via Domnului ne întrebăm dacă aceşti oamenii pe care îi avem în faţa noastră sunt cu adevărat exemple ale trăirii sacerdotale? Nu, a spus Mons. Benone Farcaş, însă sunt aceia care înfăptuiesc cu puterile lor limitate, lucrarea pe care Dumnezeu le-a încredinţat-o. Ei sunt cei care înfăptuiesc „tăcuta venire a lui Dumnezeu” după cum spunea teologul german Karl Rahner. Atunci când nu se cimentează viaţa unui preot cu Euharistia şi prin administrarea sfintelor Sacramente, se sfârşeşte comuniunea cu Cel care a chemat omul la misterul Sfintei Preoţii. Monseniorul Benone a mulţumit în concluzie lui Dumnezeu şi totodată celor care i-au condus pe cei care celebrează în această zi jubileul, la Sfânta Preoţie, preoţi profesori, unii dintre ei prezenţi la eveniment, pentru această minunată aventură a iubirii divine, aventură la care încă mai participă.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Pr. Cornel Cadar, prezent la eveniment şi preot absolvent din promoţia 1989 a adresat un cuvânt de mulţumire preoţilor profesori numindu-i pe fiecare dintre ei şi materiile pe care le-au învăţat de la aceştia: PS Aurel Percă (profesor de Morală), Pr. Alois Fechet (profesor de Filosofie, Teologie Fundamentală), Pr. Ioan Tamaş (profesor de Sfânta Scriptură), Pr. Alois Bişoc (profesor Teologie Pastorală), Pr. Anton Despinescu (profesor de Istoria Bisericii şi Patrologie). A urmat un gând şi pentru seminariştii prezenţi din partea Pr. Cornel Cadar care i-a încurajat spunându-le: „Dumnezeu este cu voi şi e de partea voastră. Curaj, mai aveţi puţin!”.

PS. Petru Gherghel a înmânat apoi preoţilor absolvenţi ai promoţiilor 1989 şi 1994 amintiri de la Jubileul de 20 şi 25 de ani de preoţie, amintindu-le celor prezenţi, preoţi şi seminarişti, că Isus este cel care i-a ales, nu ei l-au ales pe El şi că nu pot face nimic fără el.

După Sfânta Liturghie, a urmat întâlnirea preoţilor, celebranţi ai Jubileului de 20 şi 25 de ani, cu seminariştii în Aula Magna a Institutului Teologic, întâlnire care a fost un prilej de împărtăşire atât din partea preoţilor cât şi din partea seminariştior prezenţi la eveniment.

 

În tine Doamne am nădăjduit şi nu voi regreta în veci!

 

după www.itrc.ro