Se poate întâmpla ca Sfânta Euharistie să nu poată fi primită în timpul Sfintei Liturghii, poate pentru că nu s-a respectat postul euharistic, sau pentru că persistă starea de păcat sau pentru că a fost forțat să rămână acasă și să nu poată să meargă la biserică. În aceste cazuri, Biserica ne încurajează să ducem la îndeplinire actul de „comuniune spirituală”, cu care ne unim cu Dumnezeu prin rugăciune și prin dorința de a-l simți prezent în viața noastră.
 
Acesta este un moment de adâncă credință pentru a exprima lui Dumnezeu dorința de a fi uniți cu el, mai ales atunci când nu suntem în stare să trăim unirea primind Sfânta Împărtășanie. Găsim această formă în viața sfinților. De fapt, Sfântul Josemaría Escrivá a încurajat să se îndeplinească comuniunea spirituală: „Ce sursă de har se găsește în comuniunea spirituală! Practic-o des și vei obține o prezență mai mare a lui Dumnezeu și o unire mai strânsă cu El în toate acțiunile tale.” De asemenea, Padre Pio apela adesea la comuniunea spirituală în timpul zilei în afara Sfintei Liturghii. El a dorit întotdeauna să fie unit cu Cristos în tot ceea ce a făcut.
 
Scopul vieții noastre de credință este să fim în comuniune cu Dumnezeu, astfel încât comuniunea spirituală poate ajuta persoana să se apropie de acest scop. Cu atât mai mult în această perioadă, în care există dificultăți de participare, comuniunea spirituală este un moment de credință care dă speranță și unește comunitatea. Împreună cu credință să spunem: „Vino, Isuse, în inima mea…”.