Sâmbătă, 12 noiembrie 2016, Preasfințitul Anton Coșa, păstorul Diecezei de Chișinău, a participat la Bălți, în Parohia „Sfinții Arhangheli”, la comemorarea a 1050 de ani de la botezul Poloniei. Alături de episcop, în jurul altarului, simbol al lui Cristos cel Înviat, au fost prezenți Pr. Jacek Puć, paroh al comunității bălțene, Pr. Krzysztof Płonka, paroh de Ungheni, cel care a și adresat credincioșilor cuvântul de învățătură, ceilalți preoți din Decanatul de Nord, precum și Pr. diacon Edgar Vulpe. Printre oaspeții de onoare la acest eveniment au fost Excelența Sa dl Artur Michalski, ambasadorul Poloniei la Chișinău, și ÎPS Marchel, episcopul ortodox de Bălți.

La începutul sfintei Liturghii, Preasfințitul Anton a menționat că, amintind și celebrând botezul primit de principele Mieszko I, poporul polonez îi mulțumește lui Dumnezeu pentru marele dar al credinței, pentru depășirea, cu ajutorul Celui Preaînalt, a tuturor vicisitudinilor prin care i-a fost dat poporului polonez să treacă. La rândul său, Pr. Krzysztof Płonka, referindu-se la momentul istoric comemorat, a menționat că principele polonez, prin botezul său, a renunțat la toți idolii săi vechi, dăruindu-se total lui Cristos. La fel și noi, a punctat predicatorul, după ce am primit botezul, trebuie să renunțăm la toți acei idoli care ne țin departe de Dumnezeu pentru a ne bucura pe deplin de întâlnirea cu Isus. Mai mult, trebuie să răspândim, asemenea lui Mieszko I, credința primită la botez, pentru ca aceia care mai urmează încă idolii vremurilor noi să-l cunoască pe Cristos.

După sfânta Liturghie a urmat un moment artistic prezentat de copiii de la Casa Poloneză, un concert susținut de corul catedralei ortodoxe din localitate, unul de cvartetul Colegiului muzical din localitate și unul susținut de corul parohiei „Sfinții Arhangheli”.

 consemnat Pr. Petru Ciobanu