„Învață-ne să ne rugăm”: aceasta este denumirea documentului pregătit ca material auxiliar de către Dicasterul pentru Evanghelizare, cu ocazia Anului de rugăciune dorit de Papa ca pregătire pentru Anul Jubiliar 2025.
 
Documentul este disponibil în limbile italiană, spaniolă, portugheză, franceză, engleză și poloneză. El face parte dintr-o serie de instrumente menite să însoțească comunitățile creștine și credincioșii individuali în vederea Anului Sfânt.
 
Titlul este preluat din capitolul 11 al Evangheliei după Luca, este inspirată de Magisteriul lui Francisc și se dorește a fi o chemare la intensificarea rugăciunii ca dialog personal cu Dumnezeu, pentru a putea reflecta asupra credinței și angajamentului propriu în lumea de astăzi, în diferitele sfere în care este chemat să trăiască, astfel încât să se alimenteze o ardoare reînnoită pentru evanghelizarea omului modern.
 
În paginile introductive se amintește că „în catehezele sale, Papa a indicat în mai multe rânduri cum rugăciunea este calea pentru a intra în contact cu adevărul cel mai profund al nostru, acolo unde este prezentă însăși lumina lui Dumnezeu, așa cum a învățat Sfântul Augustin”, și se subliniază, de asemenea, încurajarea „de a se ruga cu perseverență”, deoarece rugăciunea constantă transformă „nu doar persoana, ci și comunitatea din jurul ei, chiar și acolo unde răul pare să aibă întâietate”.
 
„Fie, așadar, ca rugăciunea să fie pentru fiecare creștin busola care orientează, lumina care luminează calea și forța care susține în pelerinajul ce va duce la trecerea Porții Sfinte”, se spune în introducere, care identifică rugăciunea ca instrument pentru „a ajunge cu inima pregătită să primească darurile de har și de iertare pe care le va oferi Jubileul”.
 
Materialul dedică primul capitol „Învățăturii Papei Francisc despre rugăciune”, iar al doilea diferitelor moduri de a se ruga, în timp ce următoarele capitole se ocupă de „Rugăciunea în comunitatea parohială”, „Rugăciunea în familie”, „Rugăciunea tinerilor”, „Exerciții spirituale despre rugăciune”, „Cateheza despre rugăciune”, „Rugăciunea călugărilor”, „Rugăciunea în sanctuare” și „Rugăciunea credincioșilor pentru Anul Jubiliar 2025”.

C. L.

Sursa foto: Vatican News