La sfârșitul Cursului de formare permanentă a clerului, episcopul Anton Coșa a anunțat oficial că, începând cu anul pastoral 2023, în Dieceza de Chișinău va fi celebrată „Ziua diecezană a familiei”, cum sunt deja sărbătorite zilele copiilor și tinerilor, prima în luna iunie și a doua în luna august.
 
Episcopul a dorit, de asemenea, să consulte clerul pentru a înțelege mai bine care ar fi cea mai potrivită dată, modalitățile și, de asemenea, care ar trebui să fie primul loc ce va găzdui celebrarea.
 
În urma dialogului cu preoții, episcopul a anunțat că această zi va fi celebrată în luna iunie și că Chișinăul va găzdui pentru prima dată acest eveniment.
 
Tema familiei este unul dintre obiectivele fundamentale ale parcursului pastoral dorit de episcopul Anton Coșa, și această decizie a fost precedată de o îndelungată reflecție și pregătire. Episcopul a deschis Oficiul pentru pastorația familiei, numind ca responsabil pe Sr. Paula Malciuc, a inclus tema familiei în planul pastoral al diecezei prezentat în luna iunie și, în sfârșit, a dorit ca tema pastoralei familiei să fie una dintre temele care să fie abordate în cadrul cursului de formare permanentă a clerului, ceea ce s-a și întâmplat.
 
„Într-un moment în care familia suferă în această societate din cauza dezintegrării sale treptate”, a spus episcopul de Chișinău, „Biserica noastră locală privește familia cu o atenție deosebită și se pune la dispoziție pentru a crea un drum care să o conducă înapoi la vocația sa”.
 
„A avea grijă de familie”, a continuat PS Anton Coșa, „înseamnă a avea grijă de cei mici, a fi alături de cei tineri și a nu-i lăsa singuri pe cei în vârstă. Este o alegere pastorală foarte clară, pentru ca familia să fie și mai mult un loc de evanghelizare”.

C. L.