Marți, 12 noiembrie 2024, episcopul Anton Coșa a prezidat începutul cursului de formare pentru cler. În cuvântul său de deschidere, PS Anton a reamintit despre importanța reunirii clerului diecezan pentru a explora subiecte importante pentru viața personală, eclezială și pastorală.
 
Centrul FIDES i-a primit pe cei 22 de preoți pentru prima zi de curs, care s-a axat pe valoarea cuvântului lui Dumnezeu și pe centralitatea liturghiei euharistice în viața comunitară, sub îndrumarea părintelui Daniel Iacobut din Dieceza de Iași.
 
Pr. Daniel, pe lângă faptul că predă la Facultatea de Teologie romano-catolică din Iași, este și paroh al Catedralei din Iași și decan, aspecte care evidențiază valoarea și pregătirea profesională a acestuia.
 
Prima lecție a avut următoarea temă: „De la Dei Verbum la Verbum domini al Papei Benedict al XVI-lea”. A doua și a treia s-au axat pe predică și liturghia euharistică. A patra lecție a fost prezentată de părintele Petru Ciobanu, pe tema sacramentului Spovezii și noile indicații ale Papei Francisc în administrarea acestui important sacrament.
 
Părintele Daniel a subliniat importanța cuvântului lui Dumnezeu, atât în cadrul liturghiei, cât și în viața comunității. Cuvântul lui Dumnezeu „trebuie citit, ascultat, necesită reflecție și meditație. Numai în acest fel cuvântul lui Dumnezeu poate deveni temelie și referință în viața creștină”.
 
Este important, a spus vorbitorul, să se creeze o relație între cuvântul lui Dumnezeu și comunitate, iar acesta este un eveniment extraordinar, „un moment privilegiat în prezența lui Dumnezeu”. Acesta este motivul pentru care cuvântul lui Dumnezeu „solicită un răspuns și o adeziune”, astfel încât participarea comunității la Euharistie este momentul solemn și public pentru ca acest lucru să se întâmple. În plus, ascultarea cuvântului lui Dumnezeu „purifică și sfințește”.
 
S-a vorbit și despre „proclamarea Evangheliei” și tot ceea ce implică această proclamare în cadrul liturghiei, amintindu-se că predica rostită de preot nu este în niciun caz mai importantă decât Evanghelia și proclamarea ei. 
 
Menționarea că predica din timpul Sfintei Liturghii este „o parte integrantă a liturgiei cuvântului” a fost importantă pentru a reaminti că „simplitatea, concizia și fără repetiții inutile, este adaptată capacității de înțelegere a credincioșilor și nu necesită multe explicații”.
 
A doua zi a cursului este programată pentru miercuri, 13 noiembrie, pe teme de comunicare socială, inteligență artificială, comunitate și utilizarea personală a rețelelor de socializare. Prelegerile vor fi susținute de Pr. Viktor Khroul, profesor la Școala de Media, Facultatea de Comunicare, Media și Design.

C. L.