Mulți se întreabă încă dacă va fi posibilă prevederea deschiderii Porții Sfinte în catedrale, sanctuare, precum și în alte locuri de cult semnificative cu ocazia viitorului An Jubiliar 2025, așa cum s-a întâmplat în cazul Anului Jubiliar precedent.

Ieri, Dicasterul pentru Evanghelizare - Secțiunea pentru problemele fundamentale ale evanghelizării în lume, a publicat o notă menită să ofere claritate.

Scurtul document explică faptul că „deși în cea mai sensibilă considerare a motivațiilor pastorale și devoționale care ar fi putut sugera o astfel de aspirație lăudabilă, se consideră totuși necesar să se reamintească indicațiile precise stabilite de Sfântul Părinte în Bula Spes non confundit, de convocare a Anului Jubiliar 2025, care indică ca Poartă Sfântă pe cea a Bazilicii „Sfântul Petru” și a celorlalte trei bazilici papale, și anume „Sfântul Ioan din Lateran”, „Sfânta Maria cea Mare” și „Sfântul Paul în afara Zidurilor” (cf. n° 6), cu excepția dorinței exprimate de Sfântul Părinte de a deschide personal o Poartă Sfântă într-o închisoare pentru a oferi deținuților un semn concret de apropiere” (cf. n° 10). 

Pe scurt, nota dicasterului reiterează faptul că nu vor exista Porți Sfinte în catedralele diecezane, sanctuare și alte biserici și capele, așa cum a fost cazul în timpul Jubileului Milostivirii.

De asemenea, este bine cunoscut, continuă documentul, „că semnul distinctiv și de identificare al Anului Jubiliar, așa cum s-a transmis de la prima ediție din anul 1300, este indulgența care „intenționează să exprime plinătatea iertării lui Dumnezeu care nu cunoaște limite” (cf. nr. 23), prin Sacramentul Penitenței și semnele carității și speranței (cf. nr. 7-15)”.

Prin urmare, „pentru a trăi din plin acest moment de har, este îndemnată referirea la locurile particulare și la diferitele modalități indicate de Decretul Penitențiarului Apostolic din 13 mai 2024”.

C. L.